U trendu

Trampov savetnik nije rekao da li je Zid plača izraelski

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa izbegao je da odgovori na pitanje da li je Zid plača (Zapadni zid, Kotel Hamaravi na hebrejskom jeziku) deo Izraela, pred planiranu Trampovu posetu jerusalimskom starom gradu.

Herbert Mekmaster je najavio da će Tramp izgovoriti molitvu naredne nedelje ispred Zida plača, najsvetijem mestu na kojem Jevreji mogu da se mole, a na pitanje da li Tramp misli da je zid deo Izraela, on je odgovorio samo: „To zvuči kao politička odluka“.

Status zida postao je ove nedelje političko pitanje izmedju dve zemlje saveznice, SAD i Izraela.

U Izraelu je objavljeno da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio da se pridruži Trampu prilikom obilaska zida, ali su SAD odbile, a jedan američki zvaničnik je rekao Izraelcima: „To mesto nije na vašoj teritoriji“.

Izrael je juče zatražio objašnjenje od Bele kuće, čime je bačena senka na uveliko očekivanu posetu novog američkog lidera.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim, u kojem se nalazi stari grad, u Šestodnevom ratu 1967. godine, a kasnije ga je i anektirao, ali to medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelski lideri tvrde da je ujedinjeni Jerusalim večni glavni grad Izraela i naredne nedelje će slaviti pet decenija ujedinjenja tog grada, kako zovu taj dogadjaj.

Palestinci, medjutim, planiraju da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće države koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze. U starom gradu se nalazi i džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Sudbina Jerusalima je jedan od najvećih nesporazuma dva naroda, a čini se da je Mekmasterova izjava u skladu s dugotrajnom politikom SAD da bi budućnost Jerusalima trebalo rešiti za pregovaračkim stolom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.