U trendu

Trampov savetnik za Evropu pod bezbednonom istragom

VAŠINGTON – Savetnik Bele kuće za pitanja Evrope i Rusije Endru Pik poslat je na takozvano administrativno odsustvo, dok se ne sprovede bezbednosna istraga.

Pik je u petak ispraćen iz kruga Bele kuće, navodi jedan od dva neimenovana izvora upoznata s njegovim odlaskom, prenosi Juronjuz.

Savet za nacionalnu bezbednost, koji se bavi pitanjima spoljne politike u Beloj kući je saopštio tim povodom da „neće diskutovati o kadrovskim stvarima“.

Pik, bivši zamenik pomoćnika državnog sekretara za Irak i Iran, na toj funkciji je od novembra.

Kako se navodi, dva njegova prethodnika na tom položaju – Tim Morison i Fiona Hil – svedočili su u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa.

Pre nego što se pridružio Stejt Departmentu, bio je stipendista Klements centra na nacionalnu bezbednost na Univerzitetu u Teksasu.

Diplomirao je na Univerzitetu Prinston 2003. godine, odbranio master na Harvard Kenedi školi 2005. i stekao doktorat iz međunarodnih odnosa u Džons Hopkins školi naprednih međunarodnih studija.

Pik je bio obaveštajni oficir američke vojske u Avganistanu gde je savetovao sada penzionisanog generala Marinskog korpusa Džona Alena.

(Tanjug)

Napišite komentar