U trendu

Trampov tim ublažio ratnu retoriku oko Severne Koreje

 Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je da će primeniti ekonomski i diplomatski pritisak na Severnu Koreju kako bi se rasformirao nuklearni program te zemlje, saopšteno je senatorima na sinoćnjem brifingu namenjenom ublažavanju navoda o mogućoj vojnoj intervenciji SAD.

Tramp je zajedno sa svojim državnim sekretarom, ministrom odbrane i direktorom obaveštajne službe razgovarao sa svih 100 američkih senatora, objašnjavajući poziciju SAD prema sve opasnijoj Severnoj Koreji, koju su prethodno nazvali „hitnom pretnjom po nacionalnu bezbednost“.

Nakon nekoliko nedelja veoma oštrih vojnih pretnji, u zajedničkom saopštenju šefova agencija kaže se da će Trampov pristup „imati za cilj da stavi Severnu Koreju pod pritisak da razmontira svoje nuklearne, balističke i programe, time što će pooštriti ekonomske sankcije i nastaviti sa diplomatskim merama sa saveznicima i regionalnim partnerima“.

„SAD streme stabilnosti i mirnoj denuklearizaciji korejskog poluostrva“, navodi se u saopštenju državnog sekretara Reksa Tilersona, ministra odbrane Džima Matisa i direktora Nacionalne obaveštajne agencije Dana Koutsa.

U saopštenju se ne pominju vojne opcije, ali je navedeno da će SAD braniti „sebe i prijatelje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar