U trendu

Trampu priredjen kraljevski doček u Rijadu

Predsednik SAD Donald Tramp kraljevski je dočekan danas u Rijadu, prestonici Saudijske Arabije, prvoj stanici svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je izabran.

Na aerodromu Kralj Kalid dočekao ga je 81-godišnji saudijski monarh Salman koji mu je kasnije poželeo zvaničnu dobrodošlicu na ceremoniji u kraljevskoj palati.

Potom je potpisan niz odbrambenih i poslovnih sporazuma, uključujući i onaj o prodaji oružja i obuke u vrednosti od 110 milijardi dolara Saudijskoj Arabiji, tradicionalnom savezniku SAD.

Ti sporazumi imaju za cilj „podržavanje bezbednosti Saudijske Arabije u regionu Zaliva dugoročno suočenom s iranskim pretnjama“, izjavio je jedan zvaničnik.

Tramp je jedini američki predsednik koji je za svoje prvo putovanje odabrao Saudjsku Arabiju ili jednu zamlju u kojoj je većinsko stanovništvo muslimansko. Učinio je to kako bi pokazao podršku regionu nakon više od godinu dana oštre antimuslimanske retorike tokom izborne kampanje.

Predsednik Tramp prvog dana posete Saudijskoj Arabiji odlikovan je najvišim nacionalnim civilnim priznanjem. Kralj mu je oko vrata stavio zlatnu medalju Abdulaziza Al Sauda na ceremoniji u kraljevskoj palati.

Američki lider je odlikovan, kako je rečeno, za svoja nastojanja da ojača stabilnost u regionu i širom sveta. To odlikovanje je pre Trampa uručeno ruskom predsedniku, Vladimiru Putinu, britanskoj premijerki Terezi Mej i Trampovom prethodniku Baraku Obami.

Tramp je u Rijad doputovao u pratnji prve dame Melanije Tramp najstarije kćerke Ivanke, koja je dominarala na arapskim Tviter nalozima uz potpis „bint Tramp“, kćerka Tramp u prevodu s arapskog, i zeta i visokog predsednikovog savetnika Džareda Kušnera.

U nedelju će Tramp govoriti o islamu i sastati sa sa više od 50 arapskih i muslamanskih lidera koji se okupljaju na regionalnom samitu fokusiranom uglavnom na borbi protiv Islamske države i drugih ekstremističkih organizacija.

Tramp će pozvati na jedinstvo u borbi protiv radikalizma u muslimanskom svetu i na borbu izmedju dobrog i zla, apelujući na arapske lidere da izbace teroriste iz mesta za molitvu, sudeći po govoru do koga je došao Asošiejted pres.

Posetom Rijadu koja će trajati dva dana počeo je ambiciozni medjunrodni debi za Trampa. U ponedeljak on putuje u Izrael, potom u Vitlejem na Zapadnoj obali, pa u Vatikan, Brisel i na Siciliju.

Svoj prvi dan u inostranstvu Tramp je označio kao „kolosalan“, objasnivši da će sporazumi koje je postigla vlada SAD i privatni sektor dovesti do „ogromnih investicija“ u SAD i stvoriti „poslove, poslove, poslove“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar