Trampu se ne smeju poveriti šifre za nuklearni napad

Najverovatniji demokratski kandidat za predsedničke izbore u SAD Hilari Klinton izjavila je da bi izbor Donalda Trampa za predsednika bila istorijska greška, ocenjujući da je njegova spoljna politika „opasno nedosledna“ i da nije sposoban da obavlja dužnost koja nosi toliko ogromnu odgovornost.

Foto: Beta

Foto: Beta

„On je neko kome nikada ne bi trebalo poveriti šifre za nuklearne napade“, kazala je Klinton za Trampa, prenosi AFP, navodeći da je ovom izjavom ona dodatno zaoštrila retoriku u već ogorčenoj kampanji.

Klinton je dodala da je Tramp „po temperamentu nesposoban da obavlja funkciju koja zahteva znanje, stabilnost i ogromnu odgovornost“.

U govoru posvećenom spoljnoj politici u San Dijegu u Kalifroniji, Klinton je svog republikanskog rivala Trampa opisala kao opasnog kandidata, nekvalifikovanog za položaj predsednika.

Klinton je navela da Tramp nema osnovna znanja o spoljnoj politici i svetu“.

Ona je dodala da čak nije reč o idejama nego o seriji bizarnih besnih monologa, ličnih uvreda i direktnih laži, ističući da Tramp po svom temperamentu nije podoban za predsednika.

Navela je da Tramp gaji neobičnu fascinaciju prema svetskim diktatorima dok započinje sporove sa američkim saveznicima u Evropi – od britanskog premijera, preko nemačke kancelarke do pape.

„Amerikanci u novembru ne biraju samo predsednika nego i glavnokomandujućeg, koji donosi odluke o pitanjima života i smrti“, naglasila je Klinton, upozorivši da građani ne smeju da bezbednost svoje dece stave u ruke Donalda Trampa.

Ona je rekla da su za predsednički položaj neophodni kvaliteti kao što su znanje, uravnoteženost i ogromni osećaj odgovornosti, preneo je Glas Amerike.

Prema rečima Klinton, Trampa ne zabrinjava širenje nuklearnog naoružanja.

Tramp podržava torturu kao metodu ispitivanja zarobljenika i ne veruje u klimatske promene, dodala je Klinton.

„Izbor Trampa bio bi istorijska greška“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar