U trendu

Trampu u odabiru najbližih saradnika najvažnija lojalnost

Novoizabrani predsednik SAD suočava se sa zastrašujućim izazovom dok se priprema za prelazak u Belu kuću – odabirom članova svoje administracije, ljudi koji će nadzirati bezbednosnu, ekonomsku, spoljnu i domaću politiku, a po svemu sudeći u tome mu je glavni kriterijum – lojalnost, navodi danas AP.

Važnost koju Donald Tramp pridaje lojalnosti nagoveštena je odlukama o dodeli uloga koje je doneo ove nedelje, a iz kojih se vidi da će njegovi dugogodišnji podržavaoci i oni koji su imali ključne uloge u njegovoj predizbornoj kampanji i dalje biti njegovi najbliži saradnici.

Trampova administracija predstavlja kombinaciju iskusnih ljudi, vašingtonskih insajdera i kontroverznih autsajdera, uključujući neke čiji je odabir izazvao gnev i zabrinutost, primećuje američka agencija.

Šef osoblja nove američke administracije je predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta Rajns Pribus, koji je Trampovo poverenje zadobio tokom kampanje.

Ovaj 44-godišnji politički operativac iz Viskonsia, koji je karijeru gradio kao republikanski partijski zvaničnik, mogao bi biti jedan od najvažnijih Trampovih čuvara koji kontroliše pristup predsedniku i pruža mu savete.

Jednom od svojih najkontroverznijih saradnika do sada, Stivu Benonu, Tramp je namenio mesto glavnog stratega i visokog savetnika.

Benon (62) se pridružio Trampovom timu u avgustu, odmah došavši na njegovo čelo, a prethodno je bio direktor krajnje desničarskog „Brajbart njuza“, jednog od najvećih Trapovih podržavalaca.

Radio je i u „Goldman Saksu“, potom otvorio sopstvenu investicionu kompaniju s fokusom na medije nakon čega je postao filmski producent, a jevrejske grupe i duga lista demokratskih lidera osudila je njegovo angažovanje i pozvala Trampa da preispita svoju odluku.

Mesto javnog tužioca u novoj raspodeli dužnosti pripalo je senatoru iz Alabame Džefu Sešensu (69), prvom senatoru koji je podržao novoizabranog predsednika, a poznat je po svom čvrstom stavu o imigracionoj politici i očekuje se da će Ministarstvo pravde „pomeriti udesno“.

Penzionisani vojni general i bivši direktor Vojno-obaveštajne agencije, Majkl Flin, izabran je za Trampovog asistenta za nacionalnu bezbednost, a takođe odavno podržava Trampa i bio mu je glavni vojni savetnik tokom kampanje.

Flin je, nakon što se penzionisao 2014, optužio administraciju predsednika Baraka Obame da je preblaga po pitanju terorizma, a u nedavnim javnim komentarima je istakao da je Islamska država egzistencijalna pretnja na globalnom nivou i zatražio znatno agresivniju vojnu kampanju SAD protiv te grupe, dok je islam nazvao „političkom ideologijom“.

Relativno novo lice u krugu Trampovih saradnika, kongresmen iz Kanzasa Majk Pompeo imenovan je za direktora CIA.

Ovaj republikanac čvrstih stavova umnogome deli Trampova gledišta o svetu, pa je tako oštro kritikovao nuklearni sporazum sa Iranom, osudio Hilari Klinton zbog napada na diplomatsko predstavništvo SAD u Libiji i korišćenja privatnog servera za mejlove, a Edvarda Snoudena smatra izdajnikom koji zaslužuje smrtnu kaznu, zaključuje američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.