U trendu

Transparensi: Bez napretka u iskorenjivanju korupcije u većini zemalja sveta

Većina zemalja sveta nije načinila nikakav napredak u iskorenjivanju korupcije ili je taj napredak mali, pokazuje ovogodišnji Indeks percepcije korupcije koji je danas objavila organizacija Transparensi internešenel (Transparency International).

Srbija je ove godine pala za pet mesta i sa indeksom 41, na skali od nula do 100, sada je na 77. mestu medju 180 zemalja i teritorija. Nula na skali označava visok stepen korupcije, a 100 odsustvo korupcije.

Najbolji rezultat imaju Novi Zeland (89) i Danska (88), slede Finska, Norveška i Švajcarska sa 85 indeksnih poena, dok su na dnu Avganistan (15), Sirija (14), Južni Sudan (12) i Somalija (9).

Zapadna Evropa je s prosečnim indeksom 66 region s najboljim rezultatom, dok je Istočna Evropa medju regionima s najvišim nivoom percipirane korupcije, s prosečnim indeksom 34. Isti prosečni indeks (34) ima i Centralna Azija, a najlošiji region je podsaharska Afrika (32).

Od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je najbolje plasirana, sa indeksom 62, ispred Srbije su  Hrvatska sa indeksom 49 i Crna Gora sa 46, dok su iza Srbije Bosna i Hercegovina sa indeksom 38 i Makedonija sa 35.

Od zemalja iz regiona bolji rezultat od Srbije imaju Grčka i Rumunija, s indeksom 48, kao i Madjarska (45) i Bugarska (43), dok su od Srbije lošije rangirani Kosovo (39) i Albanija (38).

Zemlje koje imaju isti broj indeksnih poena kao Srbija (41) jesu Kina, Surinam i Trinidad i Tobago.

Više od dve trećine zemalja ove godine ima indeks manji od 50, dok je svetski prosek 43, ali taj loš rezultat nije novost.

Nekoliko zemalja je znatno popravilo svoj rezultat od 2012. godine – Velika Britanija, Obala Slonovače i Senegal, dok je pad zabeležen u Australiji, Siriji i Jemenu.

Dublja analiza pokazuje da novinari i aktivisti u korumpiranim zemljama svakodnevno rizikuju živote ukazujući na slučajeve korupcije, navodi Transparensi internešenel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.