U trendu

Trećina Amerikanaca strahuje od političkih razgovora za prazničnom trpezom

Jedan od troje Amerikanaca strahuje od političkih razgovora za vreme omiljenog porodičnog praznika Dana zahvalnosti (Thanksgiving), kada se ljudi okupljaju oko tradicionalne gozbe i razgovaraju o stvarima koje treba slaviti iz prethodne godine.

Više od trećine Amerikanaca kaže da strahuje od toga da će političke teme biti pokrenute tokom Dana zahvalnosti, u poredjenju sa samo dvoje od deset koji su rekli da se raduju razgovoru o politici, pokazuje nova anketa koju su sproveli Asošiejted pres i NORC Centar za istraživanja. Četvoro od deset nemaju poseban stav o tome.

Veća je verovatnoća da će demokrate nego republikanci reći da se osećaju nelagodno u političkim razgovorima za stolom, 39 odsto prema 33 odsto. I veća je verovatnoća da će žene, pre nego muškarci reći da strepe od pomisli da se razgovara o politici (41 odsto u odnosu na 31 odsto.

Amerikanci i dalje pokušavaju da razjasne kako da govore o politici u vreme Donalda Trampa kao predsednika SAD, i u vreme kada pljušte navodi o seksualnom zlostavljanju koji su podstakli novu raspravu o standardima ophodjenja izmedju muškaraca i žena.

Deset meseci od kada je Tramp postao predsednik on je i dalje istorijski nepopularan i stanovništvo SAD duboko je podeljeno u stavu oko njega, navodi agencija AP.

Njegove akcije da suzbije imigraciju u ime nacionalne bezbednosti i privrede ulaze direktno u pitanje ko je Amerikanac.

Trampova jučerašnja odbrana republikanskog kandidata za američki Senat Roja Mura, koga je šest žena optužilo da je pokušavao da ima romantičnu vezu sa njima dok su bile tinejdžerke a on u svojim 30-tim, data je u jeku brojnih optužbi o seksualnom zlostavljanjnu. Optuženi su brojni političari i tvorci politike, bivši i sadašnji, kao i pripadnici svih stranaka.

Tramp je pobedio na izborima 2016, iako ga je više od deset žena optužilo za neprikladno seksualno ponašanje, a te navode on je proglasio lažnim i rekao da će ih tužiti, mada to još nije uradio.

Takodje postoji i šira nacionalna rasprava o tome šta da se radi sa umetnošću, radom u javnoj politici i nasledju javnih ličnosti optuženih za seksualno uznemiravanje ili napade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.