U trendu

Trećina majki napustila bi posao ako nastava bude onlajn

RIM – Ukoliko u novoj školskoj godini nastava bude onlajn, jedna trecina italijanskih majki je spremna ostaviti posao, a cak 65 odsto je izjavilo da onlajn nastava nije kompatibilna sa zaposlenoscu zene.

Ovo su podaci istrazivanja koje je aprovela prof. univerziteta “Bikoka” (Bicoča) iz Milana, Dzulija Pastori, anketirajuci 7 hiljada porodica.

Podači pokazuju, prema tumacenju istrazivaca, da je italijanska porodica tradicionalna i da vecina veruje “da je posao žene/majke da se bave decom”, a čak 95 odsto anketiranih je reklo da su u vreme pandemije i onlajn nastave upravo majke radile onlajn svoj posao i pomagale deci.

Za vreme karantena majke su dnevno posvećivale deci u proseku 4 sata, prakticno su radile dva posla paralelno, svoj i onaj vaspitača, ističe autor istrazivanja prof. Pastori.

“Ruzna, neefikasna , demotivirajuca, nepodnosljiva, neugodna” ovim atributima anketirane majke su opisivale onlajn nastavu za svoju decu đake.

Neke anketirane majke su rekle da rad od kuce i onlajn nastava brise razliku između privatnog i profesionalnog i da ne postoji radno vreme, a neke su izjavile da su imale problema da“drže na okupu celu porodiocu” ali sve “poput apela za pomoc tvrde da onlajn nastava ne moze biti jedina mogućnost”, istice autor istrazivanja.

Roditelji, pre svega majke, su zabrinute i kako će seodvijati naredna skolska godina, da li ce se u školama moci postovati distanca i primenjivati neophodne mere higijene, ali i da li su skolski prostori na odgovarajucem nivou.

Prof. Pastori podseca da su strani studenti koji su dosli da studiraju u Italiji, u predhodnom isitrazivanju, rekli kako su “šokirani da jedna zemlja lepa kao Italija,ima tako ruzne, male, dosadne i prljave skole”.

Nakon karantina, a pred mogucnoscu novog talasa zaraze treba imati u vidu cinjenicu da su deca vanredno stganje i onlajn nastavu doživela loše, da su pokazivali slabu koncentraciju, dosadu i melanholiju, te da su i u tim situacijama u pomoc priskakale majke koje su glumile improvizovane psihologe i pedagoge”, upozorava profesor Dzulija Pastori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar