U trendu

Trenutak hapšenja napadača iz Toronta koji je kombijem usmrtio 10 osoba (video)

Osumnjičeni za napad kombijem na pešake u Torontu, u kojem je, po najnovijim podacima, poginulo deset, a ranjeno 15 ljudi, je 25-ogodišnji Alek Minasian, javila je u ponedeljak televizija CBC (Canadian Broadcasting Corporation).

Vozač iznajmljenog belog kombija namerno se zaleteo u masu ljudi u severnom dijelu Toronta, saopštila je policija. Dodali su i da je vozač uhapšen i da je u protvoru.

Po rečima šefa policije motivi napada još uvek nisu poznati, ali je kanadski ministar za bezbednost izjavio da napad u Torontu nema veze sa pitanjem nacionalne bezbednosti.

Šef policije Mark Saunders rekao je da se čini da je incident namerno izazvan i da je vozač iznajmljenog kombija priveden bez otpora.

Svedok ove tragedije je za Rojters izjavio da je na mestu incidenta video najmanje dva mrtva tela i da među stradalima ima i starijih ljudi.

Jedan od svedoka je rekao da se kombi u puno brzini zaleteo među pešake i da ih rušio jednog za drugim, a prema njegovim rečima srušena je i osoba koja je gurala dečja kolica.

Policija je najavila da će preduzeti sveobuhvatnu istragu, a ministar bezbednosti Ralf Gudejl odbio je da komentariše moguće motive napada. „Istraga je u toku i nikakve daljeinformacije ne mogu biti potvrđene“, rekao je ministar, dodavši da će policija istragom utvrditi šta se dogodilo i zašto, uključujući i motive“.

Bolnički izvori saopštili su da je deset osoba primljeno u bolnicu Sunnybrook od kojih je dvoje odmah proglašeno mrtvim, a da je pet osoba u kritičnom stanju.

Policija je zatvorila područje, a u tom delu Toronta prekinut je i saobraćaj metroom.

Gradonačelnik Džon Tori izjavio je da je situacija pod kontrolom i pozvao građane da mirno odu kućama.

Ovaj incident je najnoviji u nizu sličnih napada koji su u poslednje vreme izvedeni u Sjedinjenim Državama i Evropi i jedan je od najsmrtonosnijih u novijoj kanadskoj istoriji. Tragedija se dogodila 30-ak km od mesta na kom je u Torontu u toku održava sastanak ministara spoljnih poslova grupe sedam najrazvijenijih zemalja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.