najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tribunal neće da ublaži zatvorske uslove za Florans Artman

Haški tribunal odbio je da ublaži uslove pritvora za bivšu portparolku Tužilaštva Tribunala Florans Artman, koja je uhapšena u četvrtak i od tada se nalazi u izolaciji, rekao je danas njen advokat.

“Odbili su da izmene uslove njenog pritvora u odluci koja nije data na uvid javnosti”, rekao je za agenciju Frans pres njen advokat Genael Metro, i dodao da je on zatražio da javnost bude upoznata sa onim što rade Artmanovoj.

Florans Artman su 24. marta priveli čuvari Tribunala kada je ulazila u zgradu kako bi prisustvovala izricanju presude bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Njen advokat je rekao da veruje da će je sud zadržati dok ne odsluži sedmodnevnu zatvosku kaznu koja joj je ranije izrečena i da će je posle toga pustiti, što će verovatno biti sutra. 

Posle njenog hapšenja Metro je rekao da je Artmanova “u pritvoru u uslovima pojačanog nadzora zbog rizika od samoubistva, što znači da je njena ćelija osvetljena 24 sata dnevno i svakih 15 minuta je kontrolišu stražari”.

Rekao je takodje da je uputio zahtev za njeno oslobadjanje a u medjuvremenu bolje zatvorske uslove jer su sadašnji “potpuno bespotrebni, neopravdani i neodgovarajući”.

Portparolku nekadašnje glavne tužiteljke Karle del Ponte, od 2000. do 2006. godine, Haški tribunal optužio je za nepoštovanje suda zbog objavljivanja podataka iz tajnih odluka Žalbenog veća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević koje je objavila u svojoj knjizi “Mir i kazna” i u članku “Prikriveni ključni dokazi o genocidu”.

Ona je 2011. godine osudjena na sedam dana zatvora pošto je ignorisala dve naredbe suda da u odredjenom roku plati globu od 7.000 evra, kojom ju je kaznio zbog nepoštovanja suda.

Oko stotinu predstavnika organizacija za zaštitu ljudskih prava, aktivista i novinara iz zemalja bivše Jugoslavije izrazilo je podršku Artmanovoj u otvorenom pismu upućenom juče Haškom tribunalu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike