U trendu

Tribunal: Srbija nije postupila po nalogu za hapšenje radikala

Pretresno veće HaÅ¡kog tribunala naloÅŸilo je danas Srbiji da do hapÅ¡enja troje članova SRS Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića, na svake dve nedelje Tribubalu prilaÅŸe detaljni izveÅ¡taj o aktivnostima na ispunjenju tog naloga.

Na početku današnjeg ročišta koje je bilo otvoreno za javnost, tročlano sudsko veće je konstatovalo da Srbija više od godinu dana nije ispunila nalog Tribunala za hapšenje i izručenje troje radikala.

Iako je Koordinator pravnog tima Srbije u Hagu SaÅ¡a Obradović najpre traÅŸio da objasni koje je sve korake Srbija preduzela od januara, sud je odbio da ga sasluÅ¡a i konstatovao da Srbija „niÅ¡ta nije uradila da ih uhapsi“.

Zahtev Haškog tribunala upućen je Srbiji u januaru 2015. godine.

U nastavku suđenja, Obradović je imao priliku da navede korake koje je Srbija preuzela postupajući po zahtevu Tribunala, nakon čega je pretpresno veće dalo instrukcije Srbiji da do hapÅ¡enja, na svake dve nedelje Tribunalu prilaÅŸe detaljne izveÅ¡taje o postupanjima po tom nalogu.

Prvi takav izveštaj trebalo bi da bude predat 24. februara.

Obradović je nakon toga primetio da Srbija nema o čemu da izveštava sve do trenutka hapšenja i da ne vidi mogućnost za pravljenje detaljnih izveštaja.

Predsedavajući veća je upozorio na obavezu Srbije da bez odlaganja uhapsi i isporuči optuÅŸene, napominjući da nakon toga neće ni biti ni potrebe za izveÅ¡tavanjem.

Sudija je zakljucio da sud za dve nedelje očekuje izveštaj, a da se nada da do toga nece ni doći, odnosno da će troje radikala do tada biti uhapšeno i isporučeno.

Do sada su odrşana dva ročišta po ovom pitanju.

Vlada Srbije je, kako su preneli mediji, ranije obavestila Tribunal da nije postupila po nalogu tog suda jer nije dobila odgovor predsednika Tribunala na predlog da se slučaj ustupi domaćem pravosuđu.

Radikali su optuÅŸeni za nepoÅ¡tovanje suda zbog zastraÅ¡ivanja, podmićivanja i uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Å eÅ¡elja.

Oni su isključili mogućnost dobrovoljne predaje.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o kritici Tribunala povodom hapšenja radikala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.