U trendu

Trivan i Kisler o problemima zaštite životne sredine

NAJROBI – Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je na marginama četvrte skupštine UN za životnu sredinu (UNEA-4), koja se održava u Najrobiju, razgovarao sa predsedavajućim skupštine i ministrom životne sredine Estonije Simom Kislerom o ključnim problemima zaštite životne sredine s kojima se svet danas suočava.
Trivan je naglasio da su u borbi za očuvanje planete i živog sveta u njegovoj raznovrsnosti od najvećeg značaja pomoć i saradnja koju podstiču i razvijaju međunarodne organizacije i ukazao na važnost saradnje Srbije sa Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Upoznajući sagovornika sa rezultatima rada i planiranim aktivnostima Ministarstva, Trivan je kao prioritetne zadatke naveo poboljšanje kvaliteta vazduha, upravljanje otpadom, uspostavljanje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, zaštitu prirode…

Kisler je izrazio zahvalnost zbog aktivne i posvećene uloge Srbije, kako u pokretanju inicijativa i razvijanju međunarodne saradnje u oblasti zaštite životne sredine, tako i na angažovanom učešću u radu UNEA-4, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

On je konstatovao da region Istočne Evrope, uključujući i Balkan, nije dovoljno zastupljen u UN formatima i da postoje potreba i prostor za njegovo uključivanje u značajne međunarodne inicijative u zaštiti životne sredine.

Kisler je naglasio da bi Srbija i Estonija trebalo da nastave aktivno učešće u međunarodnim akcijama, a prihvatio je predlog ministra Trivana za razmenu iskustava i znanja i organizovanje međusobnih poseta eksperata.

U saopštenju se navodi da se Trivan na marginama UNEA-4 sastao i sa novoimenovanom izvršnom direktorkom Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) Inger Anderson, koja će na tu dužnost zvanično stupiti u junu ove godine.

Trivan i Anderson saglasili su se da su odnosi i saradnja Srbije i UNEP-a u oblasti zaštite životne sredine odlični.

Trivan je sagovornicu informisao o rezultatima koje je Ministarstvo zaštite životne sredine postiglo za dve godine od osnivanja i o izazovima sa kojima se Srbija suočava u pregovaračkom procesu sa EU.
Anderson je rekla da je rad tog ministarstva impresivan i ambiciozan i da je UNEP spreman da pomogne Srbiji i drugim zemljama u regionu u njihovim naporima da unaprede stanje životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.