Tročanji: Očekujem blisku saradnju sa Borelom

BRISEL, 10. septembra ( Tanjug) – Novoimenonovani komesar za susedstvo i proširenje Laslo Tročanji kaže da je počastvovan resorom koji mu je poverila Ursula fon der Lajen.

On je na svom Tviter nalogu najavio saradnju sa Evropskim parlamentom i sa budućim šefom EU diplomatije Žozepom Borelom.

„Počastvovan sam predlogom da dobijem resor komesara za susedstvo i proširenje. Očekujem angažman sa Evropskim parlamentom i blisku saradnju sa Žozepom Borelom, kako bi smo mobilisali sve EU instrumente i kako bi radili zajedno na dobrobiti našeg susedstva“, napisao je Tročanji.

Laslo Tročanji će, zajedno sa svih 27 članova nove komisije, morati da prođe bebatu sa evropskim parlamentarcima pre nego što i zvanično stupi na dužnost novog komesara za susedstvo i proširenje.

Kao nekadašnji ministar pravde u vladi Viktora Orbana, Tročanji bi mogao da se suoči sa značajnim kritikama u Evropskom parlamentu, koji je više puta oštro reagovao na izmene zakonodavstva u Mađarskoj i navodno kršenje evropskih vrednosti.

(Tanjug)

Napišite komentar