U trendu

Tročanji: Ograda će ostati dok je to neophodno

Saradnja Beograda i Budimpešte oko izbegličke krize drugima može da posluži kao primer, izjavio je u intervjuu za „Večernje novosti“ mađarski ministar pravde Laslo Tročanji, a za ogradu koju su Mađari postavili duž granice kaže da će tamo ostati dok bude neophodno.

„Ograda neće rešiti migrantsku krizu, ali je bila neophodna kako bi se ispoštovala šengenska pravila i da bismo zaštitili granice EU. Isti cilj ima i izmena seta zakona koje je na predlog vlade isvojio parlament“, rekao je Tročanji.

On je dodao da se ispostavilo se su to bile efikasne mere, pošto su se u Budimpešti nadali da će se broj ilegalnih migranata smanjiti na šestinu ili možda čak sedminu, ali je njihov broj i od toga manji.

Upitan kakve su procene dokle će ograda stajati, Tročanji je rekao da se nada da će je što pre razmontirati, „ali je moramo držati sve dok je to neophodno“.

Na pitanje da li Mađarska ima pravo da vrati na teritoriju Srbije državljane trećih zemalja on je odgovorio: „Da, imamo pravo, i imali smo takvih primera“.

On je istakao da je migrantska kriza jasno pokazala da ke neophodan zajednički evropski pristup i ponovio odlučan stav mađarske vlade da je budućnost Evropske unije nezamisliva bez članstva Srbije.

Na konstataciju da Hrvatska nije bila zadovoljna kako se upravljalo migrantskom krizom između Srbije i Mađarske, Tročanji kaže da je to složeno pitanje.

„Kao prvo, gledavši sa istorijskog akspekta, mađarsko-hrvatski odnosi su tradicionalno dobri, štaviše prijateljski. Kao drugo, bitno je da budemo svesni da se u Hrvatskoj bliže izbori“, rekao je on.

Prema rečima mađarskog ministra, „Zagreb izgleda ne zna šta će sa izazovima koje sa sobom nosi migrantska kriza i to sigurno stvara neke frustracije za koje smatraju da će ih se osloboditi ako svoju retoriku usmere protiv drugih, kao na primer protiv Mađarske“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.