Trodnevna proslava 90. rođendana kraljice Elizabete

U Londonu su se danas oglasila zvona katedrale Svetog Pavla, čime je obeležen početak zvanične proslave 90. rođendana kraljice Elizabete II.

Foto: Beta

Foto: Beta

Kraljičin rođendan se obeležava trodnevnim nizom manifestacija, uključujući svečane crkvene ceremonije i ulične zabave u većim gradovima Velike Britanije, prenosi AP.

Proslava njenog rođendana je višednevno slavlje, koje počinje u aprilu obeležavanjem datuma kada se kraljica rodila, do „službenog“ rođendana koji se tradicionalno slavi u junu, kada je u Britaniji lepše vreme.

Elizabeta II i njen suprug Filip, prisustvovali su službi u katedrali Svetog Pavla, na 95. Filipov rođendan. Kraljevskom paru su se pridružili princ Čarls sa suprugom Kamilom, princ Vilijam i njegova supruga Kejt.

Ovom prilikom, premijer Dejvid Kameron je čitao citat iz Jevanđelja, a arhiepiskop Kanterburija Džastin Velbi je propovedao.

Očekuje se da će ovaj događaj privući mnogobrojne posetioce ispored Bakingemske palate zbog mogućeg izlaska kraljevskog para na balkon.

U nedelju, ispred palate će biti organizovan ručak za 10.000 dobrotvornih radnika, pokrovitelja i članova kraljevske porodice.

Nakon tri dana izuzetnih događaja, kraljica se tradicionalno posvećuje sezoni konjskih trka u Škotskoj.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar