U trendu

Trodnevna proslava 90. rođendana kraljice Elizabete

U Londonu su se danas oglasila zvona katedrale Svetog Pavla, čime je obeležen početak zvanične proslave 90. rođendana kraljice Elizabete II.

Kraljičin rođendan se obeležava trodnevnim nizom manifestacija, uključujući svečane crkvene ceremonije i ulične zabave u većim gradovima Velike Britanije, prenosi AP.

Proslava njenog rođendana je višednevno slavlje, koje počinje u aprilu obeležavanjem datuma kada se kraljica rodila, do „službenog“ rođendana koji se tradicionalno slavi u junu, kada je u Britaniji lepše vreme.

Elizabeta II i njen suprug Filip, prisustvovali su službi u katedrali Svetog Pavla, na 95. Filipov rođendan. Kraljevskom paru su se pridružili princ Čarls sa suprugom Kamilom, princ Vilijam i njegova supruga Kejt.

Ovom prilikom, premijer Dejvid Kameron je čitao citat iz Jevanđelja, a arhiepiskop Kanterburija Džastin Velbi je propovedao.

Očekuje se da će ovaj događaj privući mnogobrojne posetioce ispored Bakingemske palate zbog mogućeg izlaska kraljevskog para na balkon.

U nedelju, ispred palate će biti organizovan ručak za 10.000 dobrotvornih radnika, pokrovitelja i članova kraljevske porodice.

Nakon tri dana izuzetnih događaja, kraljica se tradicionalno posvećuje sezoni konjskih trka u Škotskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar