Troje uhapšenih na protestima u Rusiji

MOSKVA – Jedan od glavnih pomoćnika ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Oleg Stepanov, i još dvoje ljudi uhapšeno je na današnjem protestu protiv povećanja starosne granice za penziju u Moskvi.

Stepanov se oglasio na Tviteru, gde je rekao da je uhapšen samo nekoliko minuta nakon što se današnji protest, koji je organizovala Libertarijanska stranka Rusije, okončao, prenosi AP.

Zamenik predsedavajućeg Liberarijanske stranke Kiril Smodurov rekao je za agenciju Interfaks da su predsednik partije Sergej Bojko i vođa protesta Mihail Čičkov među uhapšenima.

Na protestu se, kako navodi AP, pojavilo 6.000 demonstranata, dok je TAS S ranije javio da se okupilo oko 2.500 ljudi.

Navaljni je takođe bio prisutan, ali se nije obratio okupljenima.

Vlada Rusije predložila je zakon kojim bi bila povećana starosna granica za penziju, uz obrazloženje da bi novac prikupljen od tog povehcanja bio usmeren ka uvećanju penzija.

Kako su saopštili u ruskoj vladi, usvajanje zakona o povećanju starosne granice dovelo bi do uvećanja penzija za 16 američkih dolara (oko 1.000 rubalja) od 2019. godine.

Prema predloženom zakonu, starosna granica bila bi pomerena sa 60 na 65 godina za muškarce i sa 55 na 63 godine za žene, navodi TAS S.

Razlog je, kako navodi agencija, nedostatak radne snage.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike