U trendu

Tropska oluja oslabila ali 20 poginulo na Karibima

Tropska oluja Erika stigla je noćas oslabljena do Haitija i Dominikanske Republike, ali je za sobom ostavila pustoš i odnela najmanje 20 života na malom istočnokaripskom ostrvu Dominika, javili su zvaničnici.
Američki nacionalni centar za uragane u Majamiju naveo je da će zbog planina i okruženja Erika verovatno oslabiti ispod snage tropske oluje, mada postoji mala mogućnost da se opet ojača duž Kube i na prilazu Floridi kasno u nedelju.

Premijer Dominike Ruzvelt Skerit rekao je kasno sinoć u televizijskom obraćanju da je šteta koju je oluja nanela unazadila ostrvo 20 godina, poginulo je 20 ljudi, a najmanje 31 osoba vodi se kao nestala.

Prema njegovim rečima palo je oko 380 milimetara kiše, stotine domova, mostova i puteva su uništeni. Premijer je rekao da spasioci nisu mogli da stignu do nekih oblasti odsečenih klizištima i poplavama. 

„Razmera razaranja je ogromna, daleko je gora nego što smo očekivali. U suštini, moramo da ponovo izgradimo Dominiku“, rekao je premijer. 

Premijer je pozvao stanovništvo da deli šta ima između sebe, jer će pomoć polako početi da stiže i dodao da je ovo period nacionalne tragedije, i da su neke oblasti ostrva potpuno neprepoznatljive. 

Aerodrom u toj ostrvskoj zemlji je zatvoren.

Oslabljena Erika je imala dovoljno snage da prekine struju za 200.000 ljudi u Portoriku i da tamo izazove štete plantažama banana i kafe od 16 miliona dolara. 

Narod na Floridi se upozorava da ipak treba da očekuje veoma jaku kišu sa dolaskom oluje.

Guverner Floride Rik Skot proglasio je vanredno stanje za celu tu američku državu i pozvao ljude da napune automobile beniznom i kupe hranu i vodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar