U trendu

Trudo 20. juna kod Trampa, o trgovinskom sporazumu i Kini

OTAVA – Kanadski premijer Džastin Trudo otputovaće sledeće nedelje u Vašington na razgovore sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o ratifikaciji novog severnoameričkog trgovinskog sporazuma i kineskom pritvoru dvojice Kanađana.

Peking je uhapsio dvojicu Kanađana u očiglednom pokušaju da izvrši pritisak na Kanadu da oslobodi visoku zvaničnicu kineskog tehnološkog gigantč „Huavej“ koja je uhapšena na osnovu zahteva za izručenje od strane SAD, navodi AP.

Vlada u Otavi saopštila je da se poseta Trudoa SAD za 20. jun i da će Tramp i kanadski premijer tokom susreta pokušati da daju „jači zamah“ državnim odnosima kako bi usvojili novi trgovinski sporazum koji uključuje i Meksiko, prenosi agencija.

Američki predsednik izjavio je danas da su Kanada i Meksiko potpuno saglasni s novim trgovinskim sporazumom i da je na SAD sada da ga potvrde.

Obraćajući se novinarima u Beloj kući, Tramp je rekao da se nada da će trgovinski sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA) ubrzo proći i u Kongresu, prenosi Rojters.

Trampova administracija traži od Kongresa da ubrza glasanje o sporazumu, ali predstavnici demokrata su tražili više vremena da razmotre sporazum, a predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi je insistirala na poboljšanju odredbi o radnim i ekološkim standardima.

Republikanci, koji kontrolišu Senat, tražili su glasanje o USMCA pre pauze u avgustu, ali Pelosi kontroliše raspored za trgovinsko zakonodavstvo u Predstavničkom domu Kongresa i za sada ne izgleda da će doći do glasanja o ovom trgovinskom sporazumu u tom domu tokom leta.

Odnosi Kanade i SAD su se popravili nakon pogoršanja prošle godine kada je američki predsednik nazvao Trudoa „slabim“ i „nepoštenim“.

Tramp je bio besan nakon što je kanadski premijer rekao na samitu G7 da neće dopustiti da Kanada bude „naterana“ da stupi u podređeni trgovinski odnos sa SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar