najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Trudo vodi uoči izbora u Kanadi

Kandidat opozicione Liberalne partije Džastin Trudo, sin pokojnog premijera Kanade Pjera Trudoa, trenutno je favorit među ostalim kandidatima na parlamentarnim izborima u Kanadi, gde je konzervativni lider Stiven Harper na vlasti od 2006, pokazale su ankete.

Ako pobedi na izborima zakazanim za ponedeljak 19. okobar, Džastin Trudo koji ima troje dece sa nekadašnjom manekenkom i televizijskom voditeljkom Sofi Trido, postaće drugi najmlađi premijer u istoriji Kanade.

Pjer Trudo bio je premijer do 1984. godine, a često su ga zbog harizme poredili sa bivšim predsednikom SAD Džonom Kenedijem. Njegove partnerke bile su američke glumice Barbara Strajsend i Kim Katral, a u 51. godini venčao se sa 22-godišnjom Margaret Sinkler. Par se razveo kada je Džastin imao šest godina.

Tokom izborne kampanje, Džastin Trudo obećao je da će smanjiti porez za pripadnike srednje klase, a povećati namete za bogate. On planira da uloži milijarde dolara u infrastrukuturu, a obećao je i da će prihvatiti 25.000 sirijskih izbeglica do kraja ove godine.

Pobeda Trudoa mogla bi ublažiti tenzije između Kanade i vlade američkog predsednika Baraka Obame čije je odbijanje da odobri naftovod Kiston XL (Keystone XL) narušilo odnose veze dva bliska politička i trgovinska partnera. Trudo takođe podržava naftovod od Alberte do Teksasa.

“Vratio je liberale iz mrtvih”, izjavio je profesor istorije na Univerzitetu u Torontu Robert Botvel.

Liberali su vladali Kanadom 69 godina tokom 20. veka. Pjer Trudo koji je želeo “pravedno društvo”, zaslužan je za prihvatanje imigranata.

Na izborima 2011. godine konzervativci, koji Kanadom vladaju već 10 godina, osvojili su apsolutnu većinu i 166 mesta u Donjem domu parlamenta, a NDP je sa 103 poslanika, napravila najveće iznenađenje i prvi put u novijoj istoriji postala opoziciona partija.

Pred izbore 19. oktobra mnogobrojna obećanja izražena su formalno u stranačkim platformama, a najviše na “bezbrojnim” liderskim obraćanjima na skupovima tokom rekordno duge kampanje.

Svaka partija drži se svog gesla-slogana: “Dokazano liderstvo za jaku Kanadu” (konzervativci), “Spremni za promene” (nove demokrate) i “Istinske promene” (liberali).

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike