U trendu

Tunis dobio novu vladu, kabinet sa 10 žena

TUNIS – Tunis je danas dobio novu vladu, 11 nedelja nakon što je predsednik Kais Sajed smenio prethodnog premijera Hišama Mešišija, a u kabinetu nove premijerke Najle Buden angažovan je rekordan broj žena.

U novoj vladi biće čak 10 žena, uključujući i premijerku što se do sada nikada nije dogodilo u istoriji savremenog Tunisa.

Među imenovanim ministarkama ključne pozicije zauzimaju Lejla Žafel, nova ministarka pravde i Sihem Bugdiri Nemzeja koja je imenovana na položaj ministrke finansija umesto dosadašnjeg ministra Sihema Bugdirija, prenosi AP.

Predsedniki Sajed je pre 11 nedelja smenio premijera Mešišija, suspendovao parlament i preuzeo izvršnu vlast, što su njegovi protivnici okarakterisali kao državni udar.

Premijerka Najla Buden, koja je imenovana ranije ovog meseca, zadržala je u svom kabinetu nekoliko ministara koje je Sajed prethodno postavio kao prelazna kadrovska rešenja, a među njima je Otman Žerandi koji će nastaviti da obavlja funkciju ministra spoljnih poslova, preneo je ranije Rojters.

Premijerka je tokom ceremonije koju je direktno prenosila TV, imenovala Samira Saida za ministra ekonomije i planiranja i Taufika Šarfedina na položaj ministra unutrašnjih poslova.

Tuniski politički akteri i strani donatori zatražili su da se hitno postavi nova vlada, a predsednik Sajed je najavio da će nakon imenovanja novog kabineta pokrenuti dijalog o budućnosti zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.