U trendu

Turisti puzali do vrha u Tatrama

Po nevremenu i orkanskom vetru koji je visoko u Tatrama na jugu Poljske duvao brzinom i čak od 180 kilometara na čas i svako pametan ostao je kod kuće, grupica turista makar puzeći četvoronoške pokušala je da se popne na Kasprovi vrh.

Bez obzira na alarm i stalne apele da turisti ostanu u pansionima i hotelima, grupica Poljaka uputila se juče na Kasprovi vrh, visok 1.987 metara na granici Slovačke i Poljske, omiljeno odredište turista, ali žičarom koja radi od 1936. godine, objavio je danas lokalni nedeljnik Tigodnjik podhalanski.

Pošto je vetar bio suviše jak da odrastao čovek ostane na nogama, rizikujući svoj život i eventualno živote spasilaca, grupica Poljaka do vrha je došla puzeći četvoronoške.

Oblast oko poznatog zimskog centra Zakopane krenula je danas u veliko spremanje, pošto je orkanski vetar od preko 120 kilometara na čas, u udarima i preko 180 odneo nekoliko krovova, izmedju ostalog i sa lokalne umetničke galerije, oboreni saobraćajni znaci onemogućavaju u nekim ulicama saobraćaj a neke turističke staze u Nacionalnom parku neprohodne su zbog popadalog drveća i granja.

„Intervenisali smo 86 puta, ali taj broj će sigurno biti veći. Oštećene su zgrade, vetar je nosio crepove s krovova, oborio stotine drveća, izbili su i požari zbog pokidanih vodova visokog napona“, kazao je danas za poljsku televiziju TVP.info o divljanju orkana u utorak i tokom protekle noći, komandant Vatrogasne straže u skijaškom centru Zakopane Stanjislav Galica.

Vatrogasna straža apeluje na meštane i turiste da ostanu u domovima i hotelima a kolima da krenu samo ako baš nije moguće da put izbegnu, jer bez obzira što se olujni vetar polako smiruje, i dalje je opasno boraviti napolju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar