U trendu

Turistkinja umrla na Tajlandu od opekotine meduze

Dvadesetogodišnja Nemica umrla je od opekotine meduze u popularnom tajlandskom ostrvskom letovalištu, objavila je danas policija.

To je treći smrtni slučaj u Tajlandu u poslednjih 14 meseci od te vrste otrovne meduze, kubomeduze.

Pukovnik policije Tevet Pruemsut na ostrvu Samui rekao je da je nemačka turistkinja otišla da pliva uveče u utorak kada je opekla meduza čiji otrov može da ubije odraslog čoveka u roku od nekoliko minuta.

Meduza je opekla po ruci i njenu prijateljicu, takođe iz Nemačke, ali ona je preživela, rekao je Tevet.  

Druga dva smrtna slučaja dogodila su se na drugom popularnom ostrvu u Tajlandskom zalivu Koh Pangan, poznatom po žurci pod punim mesecom.

Jedna Tajlanđanka je umrla od ujeda meduze u avgustu ove godine, a petogodišnji dečak iz Francuske umro je u avgustu 2014. godine.

Policija na ostrvu Samui sastala se danas sa gradskim vlastima i poslovnim ljudima da razmotre kako da spreče buduće smrtne slučajeve posle napada te vrste meduze, koja nije česta u većem delu Tajlanda.

Vlasnici letovališta oklevaju da stave znake upozorenja jer bi to moglo da smanji broj turista, ali im je policija rekla da je to neophodno.

Tevet je rekao da se meduze obično pojavljuju u tajlandskim vodama tokom kišne sezone, od juna do oktobra.

Stručnjak za pomorsku biologiju na univerzitetu u Bangkoku Ton Tamrongnavasavat rekao je da je u poslednjih sedam godina broj ove vrste meduza povećan u Tajlandu.

On je rekao da je to posledica nekoliko faktora, uključujući i globalno zagrevanje, otpad koji dolazi sa obale i privlači meduze u plitku vodu i smanjenje broja morskih kornjača koje se hrane meduzama.

Za razliku od drugih meduza,  kubomeduze ne plutaju po površini mora nego plivaju dublje u vodi i teže se primete, rekao je on, zbog čega se preporučuje da se ne pliva noću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar