U trendu

Turković poziva zemlje G7 i PIC protiv izmene IZ

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Biserka Turković pozvala je države G7 i zemlje članice Veća za implementaciju mira u BiH (PIC) da podignu, kako je navela, „svoj glas“ protiv visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji pod pritiskom i pretnjama zvaničnog Zagreba, namerava da nametne izmene Izbornog zakona, a na zahtev Hrvata u BiH.

Turković u pismu zemljama članicama G7 i PIC kaže da oseća da joj je moralna dužnost da ih pozove da podignu glas protiv onih čijim predlozima se, kako tvrdi, ugrožava demokratija u BiH.

Upozorivši na posledice ako se usvoji predlog izmena Izbornog zakona, koje su predložile stranke s hrvatskim predznakom, Turković u pismu datiranom 24. avgusta, HDZ je nazvala strankom krajnje desnice koja predlaže izmene, kako je navela, protivne demokratskim vrednostima slobodnih i poštenih izbora.

„Usvajanjem ovih izmena dodatno bi se diskriminisali Jevreji, Romi i manjine koje u Bosni i Hercegovini ne bi bile predstavljene na najvišem nivou. Time bi se u mojoj državi zacementirao diskriminatorni sistem prema manjinama“, navela je Turković u pismu, koje je objavio sarajevski portal Klix.

Ona tvrdi da bi predloženim izmenama Izbornog zakona HDZ imao još više delegata, tj. bio bi prezastupljen u Domu naroda, te dodala da za ove predloge lobira i Hrvatska.

„Ovaj predlog je u pojedinim evropskim prestonicama dobio na snazi, usled lobiranja hrvatske vlade koju čini HDZ. Uredu visokog predstavnika (OHR) se preti silom ako ne prihvati ove izmene“, tvrdi Turkovićeva.

Napomenula je da su manjine vekovima integrisani deo BiH i da se, kako kaže, ne može pregovarati o isključivanju nekoga po etničkim ili verskim osnovama.

Turković se u pismu ponudila da državama članicama G7 i PIC-a lično ukaže na ovu, kako navodi, važnu i delikatnu stvar, u vreme i na mestu koje njima odgovara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.