U trendu

Turska bombardovala položaje Islamske države i Kurda u Siriji

Turska vojska bombardovala je položaje džihadista Islamske države i arapsko-kurdskih „Jedinica za zaštitu naroda“ (PPU), dok pobunjenici pripremaju ofanzivne operacije protiv njih, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Artiljerijske snage sa turske teritorije otvorile su prošle noći vatru na uporišta Islamske države i PPU u gradovima Džarablusu i Minbedžu, dok je oko 1.500 sirijskih pobunjenika rasporedjeno u turskom gradu Gazijantepu radi izvodjenja ofanzive protiv džihadista.

BBC navodi da je predstojeći pobunjenički udar na islamističke položaje i snage PPU verovatno bio povod za samoubilački napad na kurdske svatove u Gazijantepu, u kojem su u subotu poginule 54 osobe i za koji se veruje da ga je izvršila Islamska država.

Premijer Turske Binali Jildirim rekao je juče da vlasti i dalje pokušavaju da utvrde identitet napadača samoubice, iako je predsednik Redžep Tajip Erdogan u nedelju saopštio da je masakr izvelo dete staro izmedju 12 i 14 godina.

Jildirim, medjutim, nije isključio Erdoganove navode, rekavši da je, prema izjavama očevidaca napada, dečak bio „gost na svadbi“, prenosi BBC.

Prema navodima BBC-a, još nisu identifikovane ni sve žrtve samoubilačkog napada, a broj terorističkih udara mogao bi da se poveća u narednom periodu zbog sve većeg učešća Turske u ratu u Siriji.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu kazao je ranije da sever Sirije „mora biti potpuno očišćen“ od džihadista.

Turska državna televizija prenela je da arapsko-kurdske snage potiskuju džihadiste iz Minbedža, ali su turske snage, pored uporišta Islamske države, raketirale i njihove položaje, jer Ankara smatra PPU „produženom rukom“ kurdske Radničke partije Kurdistana (PKK), koju vidi kao terorističku organizaciju.

U napadu u Gazijantepu ubijeno je i najmanje 13-oro dece, kao i veliki broj žena, a od 69 ranjenih, njih 14 i dalje je u životnoj opasnosti.

Turski list „Hurijet“ (Hurriyet) navodi da je bomba sa metalnim gelerima, kojom je izvršen samoubilački napad, slična onima koje su i ranije korišćene za napade na mesta okupljanja Kurda.

Veruje se da je u gradu Gazijantepu, na granici sa Sirijom, stacionirano nekoliko ćelija Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.