U trendu

Turska će naći druge snabdevače energenata

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da će njegova zemlja naći druge snabdevače energenata posle rasta napetosti s Rusijom zbog turskog obaranja ruskog vojnog aviona na granici sa Sirijom.

„Moguće je naći druge snabdevače“, rekao je Erdogan u obraćanju koje je prenosila televizija. Štampa piše da je imao u vidu posebno Azerbejdžan i Katar.

Rusija je glavni snabdevač energenata Turskoj i obezbedjuje joj 55 odsto potrebe gasa i 30 odsto potreba nafte. Ankara uvozi 90,5 odsto potrebne nafte i 98,5 odsto prirodnog gasa.

Rusija je zbog turskog rušenja ruskog vojnog aviona 24. novembra uvela ekonomske sankcije Turskoj. Sankcije uključuju zabranu uvoza turskog voća i povrća, ponovo uspostavljanje viza za turske gradjane od 1. januara.

Erdogan je rekao danas da za sada nema „nikakvih znakova“ da te ruske mere utiču na energetski sektor, ali je potvrdio da je ove nedelje potpisao sa Katarom sporazum o isporuci tečnog naftnog gasa.

Ruska vlada objavila je ove nedelje da je prekinula pregovore o projektu gasovoda Turski tok koji je trebalo da dovede ruski gas u Tursku i južnu Evropu. Odluka je doneta u okviru ekonomskih mera uvedenih protiv Ankare.

Erdogan je rekao da je ta objava „laž“ i da je Turska sama pre izvesnog vremena zaustavila projekat Turski tok zato što Rusija nije ispunjavala neke turske zahteve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.