U trendu

Turska da ne zloupotrebljava Interpol u slučaju pisca

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo što je španski sud naložio da nemački pisac turskog porekla, koga goni Ankara, bude pušten na uslovnu slobodu i istovremeno upozorila Tursku da ne zloupotrebljava Interpol u krivičnom gonjenju svojih kritičara.

„Ne smemo zloupotrebljavati međunarodne organizacije kao što je Interpol u ovakvim slučajevima“, rekla je Merkel televiziji RTL, govoreći o slučaju pisca Dogana Akhanlija, koji je u subotu uhapšen na zahtev Turske dok je bio na odmoru u Španiji, prenosi AFP.

Akhanli je uslovno oslobođen posle zasedanja suda, ali je naloženo da ostane u Madridu dok ne bude razmotren turski zahtev za njegovu ekstradiciju, rekao je njegov advokat, navodi AP.

Kancelarka je istakla da je Nemačka u bliskom kontaktu sa Španijom u vezi sa tim slučajem i da je spremna za telefonski razgovor o tome sa španskim premijerom Marijanom Rahojem ukoliko to bude potrebno.

Prema njenim rečima, „ovo je nažalost jedan od mnogih slučajeva“ u kojima Turska goni nemačke državljane.

„Zato smo umnogome promenili našu politiku prema Turskoj“, rekla je Merkel, govoreći na forumu sa biračima, a te promene se, napominje francuska agencija, odnose na pojačana upozorenja nemačkim turistima i poteze koji imaju za cilj blokiranje novih ulaganja u Turskoj.

Merkel je ocenila i da je „apsolutno neprihvatljivo da turski predsednik pozove nemačke građane turskog porekla da ne glasaju za nekoliko velikih partija na opštim izborima 24. septembra“.

Istovremeno, i nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel pozdravio je oslobađanje nemačkog pisca koji je u Španiji uhapšen po turskoj poternici.

„Bilo bi strašno kada bi Turska mogla da izdejstvuje da ljudi koji su digli svoj glas protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana završe u zatvoru na drugom kraju Evrope“, saopštio je Gabrijel, prenosi AP.

On je naveo da ima puno poverenje u španski pravosudni sistem i da zna da „prijatelji i partneri u španskoj vladi razumeju šta je ulog“.

Za sada je nejasno za šta je Akhanli optužen, ali je on u prošlosti pisao o masovnom ubijanju Jermena u Turskoj 1915. godine, navodi američka agencija, dodajući da je ubijanje Jermena osetljiva tema u Turskoj, koja odbacuje rasprostranjeno mišljenje da to ubijanje predstavlja genocid.

Akhanli je, inače, emigrirao u Nemačku 1991. nakon što je više godina proveo u nemačkom zatvoru posle vojnog puča u toj zemlji 1984, a nemački ogranak udruženja pisaca PEN okarakterisao je poternicu za Akhanlijem kao politički motivisanu.

U međuvremenu, Erdogan je, u obraćanju pristalicama u Istanbulu, pogoršanje odnosa Ankare s Berlinom pripisao nemačkim izborima koji će biti održani idućeg meseca i upozorio Nemačku da „gleda svoje posla“.

„Oni nemaju nikakve veze s demokratijom“, zaključio je Erdogan, upozorivši Gabrijela da „treba da zna gde mu je mesto“ i da treba da se obrati turskom ministru spoljnih poslova, a ne predsedniku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)