U trendu

Turska: Hapšenje policajaca osumnjičenih za učešće u puču

Turske vlasti zadržale su danas u pritvoru 27 policajaca u osam turskih provincija u okviru velikog obračuna sa osumnjičenima za učešće u neuspelom pokušaju vojnog puča.

Hapšenja imaju za cilj da iskorene sledbenike Fetulaha Gulena, muslimanskog sveštenika iz SAD, javlja Rojters pozivajući se na tursku novinsku agenciju Anadolija.

Među njegovim pristalicama koji su danas uhapšeni su i tri šefa policije, navodi agencija.

Turske vlasti su od sprečavanja vojnog puča, pritvorile i otpustile na desetine hiljada ljudi iz policije, vojske, javnih službi i sudstva zbog mogućih veza sa Gulenom.

Muslimanski sveštenik koji dobrovoljno živi u izgnanstvu u Pensilvaniji od 1999, negira optužbe i organizovanje puča.

Kako agencija navodi, grupe za ljudska prava i turski saveznici sa zapada strahuju od toga da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koristi državni udar kao izgovor da uguši protivnike, ali on kaže da su ovi potezi neophodni kako bi se iskorenili Gulenovi sledbenici.

Erdogan je nakon neuspelog puča objavio vanredno stanje, koje je omogućilo vladi da zaobilazi parlament pri donošenju novih zakona i ograničavanju prava i sloboda.

Turski narod će 16. aprila glasati o zameni parlamentarnog sistema predsedničkim sistemom za koji se Erdogan već duže vreme zalaže, a koji bu mu doneo veća ovlašćenja.

Referendum će biti održan u uslovima vanrednog stanja nastalog nakon neuspelog puča 15. jula prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.