U trendu

Turska i Izrael grade gasovod?

Zvaničnici Izraela i Turske su se dogovorili danas da prodube saradnju u energetskom sektoru, što predstavlja još jedan korak ka normalizaciji odnosa dve zemlje, javlja agencija Rojters.

Do pogoršanja odnosa dve zemlje je došlo 2010. godine, posle napada Izraela na turski brod s humanitarnom pomoći koji je išao prema Gazi.

Posle sastanka u Istanbulu sa turskim kolegom Beratom Albajrakom, izraelski ministar energetike Juval Stajnic je pozdravio sve veće angažovanje turskih kompanija u izraelskom energetskom sektoru, naročito u oblasti eksploatacije gasa.

Na sastanku se, kako je rekao, razgovaralo i o mogućnosti izgradnje gasovoda koji bi dopremao izraelski gas do Turske.

„Bio sam veliki zagovornik normalizacije odnosa između Izraela i Turske, a današnji sastanak je početak. Ekonomski rezultati bi trebalo da budu od koristi i građanima Turske i građanima Izraela“, izjavio je izraelski ministar.

Izrael je, kako kaže, do sada otkrio oko 900 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, a naučnici procenjuju da bi moglo biti otkriveno dodatnih 2.200 milijardi kubnih metara gasa.

„To su velike količine gasa, daleko veće nego što možemo da potrošimo. Izvoz gasa našim susedima u regionu ili u Evropu preko različitih gasovoda je nešto što je izuzetno važno, a jedna od najvažnih opcija je povezivanje sa Evropom preko gasovoda do Turske“, izjavio je Stajnic.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar