U trendu

Turska menja retoriku i sukob u Ukrajini naziva „Rat“

ISTANBUL – Članica NATO Turska promenila je danas državnu retoriku i nazvala ruski napad na Ukrajinu „ratom“.

Zvanična Ankara je ranije obećala da će primeniti delove međunarodnog pakta koji bi potencijalno ograničio tranzit ruskih ratnih brodova iz Mediterana u Crno more.

U izveštaju Rojtersa se podseća da je Kijev apelovao na turske vlasti da blokiraju ulazak ruskih brodova u Crno more iz kojeg je Moskva izvršila upad na južnu obalu Ukrajine.

Ipak, najmanje šest ruskih ratnih brodova i podmornica je ovog meseca prošlo kroz teritorijalne vode Turske i uplovilo u Crno more.

U nameri da uravnoteži obaveze prema Zapadu i bliske veze sa Moskvom, Ankara je poslednjih dana ocenjivala da je ruski napad „neprihvatljiv“, ali do danas situaciju u Ukrajini nije okarakterisala kao rat.

„Nije reč o nekoliko vazdušnih udara, situacija u Ukrajini je zvanično rat… Mi ćemo primeniti odredbe Konvencije iz Montrea“, rekao je danas Mevlut Čavušoglu, turski ministar spoljnih poslova u intervjuu za tursko dopisništvo CNN.

Ova promena reorike omogućava Turskoj da primeni odredbe Konvencije iz Montrea iz 1936. godine koje dozvoljavaju da se ograniči pomorski tranzit kroz moreuz Dardanele i Bosfor tokom ratnog stanja, ili ukoliko je Turska bezbednosno ugrožena.

Ipak, Čavušoglu je ponovio da Turska ne može da blokira pristup Crnom moru svim ruskim ratnim brodovima zbog klauzule koja izuzima one brodove koji se vraćaju u svoju matičnu bazu.

„Ne bi trebalo da bude zloupotrebe ovog izuzeća. Brodovi koji proglase povratak u svoje baze i prolaz kroz moreuz ne bi trebalo da budu uključeni u ratne operacije“, rekao je Čavušoglu.

Turska ima dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom i svaki preoštar potez prema Moskvi mogao bi da nanese štetu posrnuloj turskoj privredi koja nabavlja energente iz Rusije, truguje sa njom i ima velike prihode od turizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar