Turska nazvala kineski tretman Ujgura sramotom za čovečanstvo

Turska je ocenila danas da je način na koji se Kina ophodi prema Ujgurima, muslimanskoj manjini koja govori turski, „sramota za čovečanstvo“.

„Politika sistematske asimilacije turskih Ujgura od kineskih vlasti je sramota za čovečanstvo“, rekla je u saopštenju portparolka turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj.

Do sada su progon Ujgura osudjivale nevladine organizacije ali ne i velike muslimanske zemlje.

Kineska oblast Sindjang, gde Ujguri predstavljaju glavnu ethničku zajednicu, bila je zahvaćena porastom medjuetničkog nasilja i ubistvima pre nego što je stavljena pod nadzor policije.

Veruje se da se oko milion muslimana nalazi u centrima za političku reedukaciju, prema oceni stručnjaka i organizacija za odbranu ljudskih prava.

Peking demantuje te tvrdnje navodeći da se radi o centrima za profesionalnu obuku protiv islamističkog radikalizma. Peking navodi da su bezbednosne mere u Sindjangu potrebne radi borbe protiv ekstremizma i da nisu uperene protiv bilo koje etničke grupe.

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    ha, ha, ha a šta oni rade sa Kurdima???, šta su radili sa Jermenima??Išli i palili po Balkanu, pravili ćele kulu u Nišu.Koja patetika i licemerje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike