U trendu

Turska ne da Jordanca Haitiju u vezi sa ubistvom predsednika

ISTANBUL – Turski sud odbio je danas zahtev za izručenje Samira Handala, državljanina Jordana, kojeg Haiti traži zbog njegove navodne umešanosti u ubistvo predsednika Jovenela Moisea.

Moise je preuzeo tu dužnost 2017. godine, a ubijen je u julu 2021. iz vatrenog oružja u svojoj privatnoj rezidenciji, dok je njegova supruga u napadu ranjena, prenosi Rojters.

Navodi se da je kao glavni osumnjičeni bila označena grupa kolumbijskih plaćenika, iako niko nije osuđen u vezi sa ovim slučajem.

Biznismen Samir Handal, državljanin Jordana, priveden je na osnovu Interpolovog crvenog obaveštenja dok je prolazio kroz Tursku na putu od Sjedinjenih Država do Jordana prošlog novembra, ali su njegovi advokati naveli da je to kasnije ukinuto na njihov zahtev.

Handal i njegovi advokati rekli su da je osumnjičeni samo iznajmio kuću Emanuelu Sanonu, osumnjičenom organizatoru atentata, ali da Handal nije znao za planove.

U avgustovskom izveštaju policije sa Haitija navodi se da je Handal bio domaćin sastancima političkog karaktera u njegovom domu u Port-o-Prensu na kojima je učestvovao i Sanon.

Rojters navodi da je Handal prisustvovao ročištima putem video-linka iz zatvora u Ankari u kojem je proveo osam meseci, a plakao je i digao ruke uvis dok su sudije čitale presudu i odlučivale da ga puste.

Handal je rekao da je nevin i da je iznajmio kancelarijski prostor za bolnicu na medicinskoj klinici za dr Emanuela Sanona.

„Nikada nisam bio ni na jednom sastanku, niti sam išta znao, već sam za atentat čuo na radiju i društvenim mrežama“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.