U trendu

Turska: Nećemo dozvoliti zataškavanje ubistva Kašogija

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) saopštila je danas da Ankara „nikad neće dozvoliti zataškavanje“ ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Zamenik predsednika AKP Numan Kurtulmus izjavio je i da će Turska objaviti dokaze koje ima o smrti  Kašogija i dodao da je „krajnji rezultat“ istrage blizu, prenosi Asošiejted pres.

„Saudijska administracija neće moći da se izvuče iz ovog zločina ako on bude potvrdjen“, kazao je Kurtulmus.

Saudijska Arabija je noćas saopštila da je Kašogi „izgubio život“ tokom „tuče“ u Konzulatu, zbog čega je uhapsila 18 osoba, ali nije priznala tvrdnje Ankare da je novinar mučen, ubijen i isečen na komade, a njegovo telo sakriveno.

Rijad nije priznao ni navode provladinih medija u Turskoj da je grupa od 15 osoba poslata iz Saudijske Arabije u Istanbul da ubije Kašogija, kolumnistu Vašington posta.

Kašogi je poslednji put vidjen 2. oktobra, kako ulazi u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, po dokumenta za ženidbu.

Predsednik Turske i AKP Redžep Tajip Erdogan govoriće danas na otvaranju jednog stadiona, ali nije poznato da li će komentarisati saopštenje saudijskih vlasti.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da razmatra noćašnji izveštaj Rijada o smrti Kašogija i ponovilo da odgovorni moraju da budu izvedeni pred sud.

„Razmatramo saudijski izveštaj i naše sledeće korake“, naveo je danas Forin ofis.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš „duboko je uznemiren potvrdom o smrti Džamala Kašogija“, saopšteno je danas.

Gutereš je pozvao na „brzu, temeljnu i transparentnu istragu“ o okolnostima njegove smrti.

Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti ineterenešenel (Amnesty international) saopštila je da će „nepristrasnost“ saudijske istrage ostati pod znakom pitanja.

Amnesti navodi da su grupe za zaštitu ljudskih prava veoma jasno rekle da je potrebna „nepristrasna i nezavisna istraga Ujedinjenih nacija kako bi se otkrilo šta se desilo i obezbedila pravda“ za Kašogija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar