U trendu

Turska: Nećemo moliti Nemačku da ostane u vojnoj bazi Indžirlik

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da njegova zemlja neće moliti Nemačku da ostane u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik na jugu Turske.

Čavušoglu je rekao za televiziju En-Te-Ve (NTV) da je Turska pustila nemačke vojnike u tu vojnu bazu u sklopu operacija medjunarodne koalicije protiv ekstremističke grupe Islamska država.

„Ako žele da idu, to je do njih i mi nećemo moliti (da ostanu)“, kazao je šef turske diplomatije.

Komentari Čavušoglua dolaze u vreme povećanih tenzija izmedju Turske i Nemačke, koje su saveznice u NATO.

Turska je zabranila nemačkim poslanicima da posete oko 270 vojnika stacioniranih u bazi Indžirlik, zbog čega Nemačka razmatra izmeštanje flote u Jordan ili na Kipar.

Čavušoglu je kritikovao Nemačku zbog toga što je njemu i drugim turskim ministrima zabranila da u nemačkim gradovima govore na skupovima podrške ustavnim promenama u Turskoj, pre referenduma održanog 16. aprila.

Na tom referendumu turski birači su tesnom većinom glasali za proširenje ovlašćenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

„Ako je ovo što mi radimo ucena, šta je onda to bilo“, upitao je šef turske diplomatije, misleći na zabranu turskim zvaničnicima da govore na skupovima u Nemačkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.