Turska negira da šalje vojnike u Siriju

Ministar odbrane Turske Ismet Jilmaz odbacio je optužbe Damaska da turska vojska šalje vojnike na sirijsku teritoriju i ponovio da njegova zemlja nema nameru to da učini.

“To nije istina. Nemamo nameru da šaljemo vojnike u Siriju”, rekao je sinoć turski ministar pred Parlamentom, javila je agencija Anadolija.

U pismu upućenom Ujedinjenim nacijama, sirijska vlada juče je optužila Tursku da obezbedjuje vojnu podršku pobunjenicima.  

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je dvanaest kamiona sa oružjem i municijom ušlo iz Turske u Siriju, u pratnji oko 100 naoružnih muškaraca, medju kojima ima turskih vojnika i plaćenika.  

Jilmaz je potvrdio da se očekuje dolazak saudijskih aviona F-16 u tursku bazu Indžirlik, prema sporazumu Ankare i Rijada.

Istovremeno je danas sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila da kurdske snage napreduju ka provinciji Alep, uprkos trodnevnim artiljerijskim napadima turske vojske.  

Najmanje 26 pobunjenika je poginulo u borbama koje od juče traju u Tal Rifatu, jednom od tri preostala uporišta pobunjenika na severu provincije Alep.  

Opservatorija je saopštila da je juče 350 boraca islamističke frakcije Fajlak el Šam ušlo u Tursku da bi se pridružili pobunjenicima u Tal Rifatu.

(Beta)

Ostavite komentar