U trendu

Turska objavila naloge za hapšenje 42 novinara

Turske vlasti izdale su naloge za hapšenje 42 novinara u okviru čistki sprovedenih posle neuspelog puča 15. jula u Turskoj, javile su danas lokalne televizije.

Medju novinarima je i Nazli Ilidžak, vodeća ličnost iz svetu medija u Turskoj, koja je otpuštena iz provladinog dnevnika Sabah 2013. godine zbog kritikovanja ministara umešanih korupcionaški skandal, javili su NTV i CNN-Turk.

Ona je prošle godine osnovala list „Slobodna misao (Ozgur Dusunce). Ilidžak nije bila u svojoj kući u Istanbulu i moguće je da je na odmoru na Egejskom moru, navodi dnevnik Hurjet pozivajući se na istanbulskog tužioca za borbu protiv terorizma Irfana Fidana.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u subotu u razgovoru za televiziju Frans 24 upozorio da će mediji, bilo da je reč o televizijama ili drugim medijima, „platiti cenu“ ako su podržavali državni udar.

Tursko regulatorno radiodifuzno telo je 19. jula ukinuo licence brojnim televizijama i radio stanicama osumnjičenim da su podržavali mrežu propovednika Fetulaha Gulena koji živi u SAD, koga vlasti optužuju da je organizovao puč.

Ta mera se odnosila na 24 televizije i radio stanice i 34 novinara koji se smatraju bliskim ovom propovedniku. Njima je oduzeta novinarska legitimacija.

U martu je vlada već stavila pod državnu upravu dnevnik Zaman i novinsku agenciju Džihan (Cihan).

Policija je danas pre podne sprovela novi pretres, ovog puta u vojnoj školi u Istanbulu gde je uhapšeno 40 ljudi, prenosi agencija Anadolija.

Od pokušaja državnog udara više od 11.000 ljudi je privedeno i više od 5.800 zadržano u pritvoru, prema jučerašnjim podacima.

Erdogan danas treba da primi opozicione vodje, lidere Republikanske narodne partije (CHP) Kemala Kiličardoglua i Partije nacionalističke akcije (MHP) Devleta Bahdželija. Nije pozvan vodja glavne prokurdske partije (HDP) Selahatin Demirtas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.