U trendu

Turska policija uhapsila 46 osoba zbog napada u Istanbulu

ANKARA – Istanbulska policija saopštila je danas da je uhapsila 46 osoba u vezi s napadom u centralnoj trgovačkoj ulici, u kojem je poginulo šest ljudi, kao i da je među privedenim Sirijka Ahlam Albašir koja se sumnjiči da je podmetnula bombu.

Tokom prvog saslušanja, osumnjičena žena je rekla da su je obučavali kurdski ekstremisti u Siriji i priznala da je ušla u Tursku kroz region Afrin na severozapadu Sirije, saopštila je policija, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu je izjavio ranije da je naređenje za napad na istanbulsku aveniju Istiklal izdato u Kobaniju, gradu na severu Sirije, gde su turske snage poslednjih godina izvodile operacije protiv frakcije sirijskih Kurda IPG, prenosi Rojters.

„Smatramo da je instrukcija za napad stigla iz Kobanija“, rekao je Sojlu, i naveo da je bombaš prošao kroz Afrin, još jedan region na severu Sirije.

Pedesetak ljudi je otpušteno iz bolnice nakon jučerašnjeg napada, ali postoji zabrinutost da bi Turska mogla biti meta drugih bombaških napada, kao i 2015. i 2017. godine kada je izvedena serija sličnih terorističkih akcija.

Istanbul je u prošlosti bio na meti kurdskih ekstremista, pripadnika levičarskih organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.