U trendu

Turska policija uhapsila prokurdskog poslanika

Turska policija uhapsila je danas istaknutog prokurdskog političara koji je protestovao nekoliko dana u prostorijama stranke u parlamentu zbog oduzimanja poslaničkog statusa i imuniteta.

Narodna demokratska stranka (HDP) je saopštila da je rano jutros oko 100 policajaca upalo u parlament i uhapsilo njenog poslanika Omera Faruka Gergerlioglua dok se u prostorijama poslaničkog kluba spremao za jutarnju molitvu.

„Policija ga je odvela u pidžami i papučama“, navedeno je u saopštenju HDP koja je već godinama izložena pritiscima vlasti.

Gergerlioglu, bivši šef islamističkog udruženja za ljudska prava, otkrio je više kršenja ljudskih prava u Turskoj, uključujući navodne nezakonite policijske pretrese pritvorenika.

On je u sredu odbio da napusti parlament nakon što mu je oduzet status i imunitet poslanika.

Zbog „širenja terorističke propagande“, 2018. godine je osudjen na dve godine i šest meseci zatvora jer retvitovao vesti iz 2016. godine u kojoj zabranjena Radnička partija Kurdistana (PKK) poziva na mir. Apelacioni sud je potvrdio osudjujuću presudu, rekavši da je on deleći informativne sadržaje sa fotografijama naoružanih boraca priznao legitimitet PKK.

PKK je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.