U trendu

Turska pozvala EU da bude pošten posrednik u sporovima Ankare i članica Unije

Turska je danas pozvala Evropsku uniju da bude „pošten posrednik“ u sporovima Ankare i članica Unije, Francuske, Grčke i Kipra.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu upozorio je da će Ankara biti primorana da primeni recipročne mere kao odgovor na eventualne odluke EU protiv Turske.

„Mi želimo da radimo sa EU. Ako EU donese dodatne odluke protiv Turske, bićemo primorani da odgovorimo recipročno. Situacija će postati još više napeta i to nikome neće koristiti“, rekao je Čavušoglu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom u Ankari, Čavušoglu je ponovo pozvao Francusku da se izvini Turskoj zbog opisa spora izmedju brodova dve zemlje na Sredozemnom moru zbog kojeg je Pariz suspendovao učešće u pomorskoj operaciji NATO.

Francuska je prošle nedelje privremeno suspendovala učešće u pomorskoj operaciji NATO pošto je Pariz optužio Tursku za kršenje embarga UN na oružje Libiji. Pariz i Ankara u libijskom gradjanskom ratu podržavaju suprotne strane.

„Naše očekivanje je da EU ne bude strana u problemu, već da bude deo rešenja. Ako pristupi pitanjima kao pošten posrednik, umesto da bude solidarna s članicama EU, onda će doprineti rešenju“, kazao je šef turske diplomatije.

Borel je došao u Tursku u vreme visokih tenzija Brisela i Ankare oko brojnih pitanja, uključujući spor Turske s Francuskom, ali i sa Grčkom i Kiprom oko prava na traženje nafte i gasa u istočnom Mediteranu.

Šef evropske diplomatije došao je u Ankaru uoči sastanka EU na kojem bi blok 27 zemalja mogao da usvoji mere protiv Turske.

Borel je rekao da je Turska važan partner za EU, iako odnosi „ne prolaze kroz najbolje trenutke“ i pozvao na veću saradnju i dijalog u cilju prevazilaženja tenzija.

„Trenutno, situacija je daleko od idealne. Imamo zajednički interes da izadjemo iz ove situacije i krenemo novom pozitivnom putanjom“, kazao je Borel.

Govorio je i o potrebi temeljne izmene sporazuma EU i Turske iz 2016. godine, čiji je cilj bio da zaustavi masovan priliv ilegalnih migranata iz Turske u Evropu. Sporazum je doveden u pitanje krajem februara kada je Turska ostvarila pretnju da će otvoriti granice.

Grčke snage su danima branile granicu, što je dovelo do haosa i nasilja, u kojem su poginula najmanje dva migranta, a stotine su povredjene.

Čavušoglu je rekao da Turska neće rihvatiti reviziju sporazuma koja bi uključila nove uslove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.