U trendu

Turska priprema centre za registraciju migranata vraćenih iz Grčke

Turska priprema dva centra za registraciju migranata koji od ponedeljka treba da budu vraćeni iz Grčke prema sporazumu EU-Ankara, javili su danas turski zvaničnici.

Turska očekuje vraćanje migranata iz Sirije i drugih zemalja koji su prešli Egejsko more ka Grčkoj i Evropskoj uniji u skladu sa spornim sporazumom potpisanim 20. marta, mada ima malo detalja o uslovima tih povrataka.

Radovi su počeli u letovalištu Češme u provinciji Izmir koja se nalazi naspram grčkog ostrva Hios, jednog od glavnih destinacija za veliki broj migranata, rekao je gradonačelnik tog mesta.

Vodovodne cevi i električni kablovi postavljeni su na prostoru od 500 kvadratnih metara blizu luke, gde će biti centar, rekao je gradonačelnik Muhitin Dalgič za agenciju Anadoliju. Tu će biti podignuti šatori gde će moći da se registruju i pregledaju migranti.

Turski zvaničnici naglašavaju da ti centri nisu kampovi za izbeglice već tranzitna mesta sa kojih će oni dalje biti poslati u izbegličke kampove što pre.

„Kada budu registrovani i kada se proveri njihovo zdravlje biće poslati ka kampovima“, rekao je gradonačelnik Česme i dodao da će turske vlasti nastojati da taj proces bude brz i da se izbeglice tu zadrže što je moguće kraće.

Lokalni zvaničnici u luci Dikli, koja se nalazi severnije naspram grčkog ostrva Lezbosa takode su preneli da pripremaju prihvatni centar za migrante vraćene iz Grčke.

Snimci koje je prenela turska televizija NTV juče pokazuju, medjutim, prazan teren na mestu gde je planirano da bude taj centar.

Prema sporazumu EU-Ankara čija primena u potpunosti počinje u ponedeljak, u Tursku treba da se vrati svaka osoba koja je neregularno stigla u Grčku posle 20. mata, uključujući i sirijske tražioce azila.

Za uzvrat, za svakog vraćenog Sirijca drugi sirijski izbeglica biće premešten u EU iz Turske, a očekuje se do 72.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar