U trendu

Turska prisilno vraća sirijske izbeglice u ratnu zonu

Organizacija Amnesti internešenel (AI) saopštila je da je Turska od sredine januara prisilno vratila stotine sirijskih izbeglica u njihovu zemlju i da to pokazuje „pogubne nedostatke“ sporazuma Turske i EU.

AI navodi da njeno istraživanje na tursko-sirijskoj granici ukazuje da se iz Turske skoro svakodnevno izbaci oko 100 Sirijaca, koji često nisu registrovani u Turskoj.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava je izrazila zabrinutost da sporazum Ankare i Brisela, čiji je cilj zaustavljanje priliva migranata u Evropu, ugrožava prava tražilaca azila i postavlja pitanje da li je Turska bezbedna zemlja za njih.

Sporazum Turske i EU, koji stupa na snagu u ponedeljak, izmedju ostalog predvidja da migranti koji s turske obale ilegalno dodju na grčka ostrva budu vraćeni u Tursku, a da za svakog vraćenog migranta jedan sirijski izbeglica iz Turske dobije azil u Evropi.

„Daleko od toga da vrši pritiak na Tursku da poboljša zaštitu sirijskih izbeglica, EU ustvari podstiče suprotno“, izjavio je direktor AI za Evropu i centralnu Aziju Džon Dalhuisen.

Sirijci su ranije mogli samo s pasošem da predju granicu s Turskom, pa čak i oni koji udju nelegalno mogli su da se registruju. Sada je ulaz u Tursku dozvoljen samo onima kojima je hitno potrebna lekarska pomoć.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.