U trendu

Turska razmatra vojnu saradnju sa Rusijom

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u intervjuu ruskom Sputnjiku da NATO ne sarađuje u potpunosti sa zvaničnom Ankarom i nagovestio da bi Turska mogla da razmotri vojnu saradnju sa Rusijom.

Čavušoglu je istakao da Ankaru zabrinjava manjak spremnosti NATO-a da sarađuje sa Turskom, koja je članica Severnoatlantske alijanse, preneo je sajt RT.

„Čini se da članice NATO izbegavaju da sarađuju po pitanju razmene tehnologije i zajedničkih investicija. Turska namerava da sama razvije svoju odbrambenu industriju i ojača svoj sistem odbrane“, rekao je turski ministar spoljnih poslova.

„U tom smislu, ako bi Rusija pokazala interes za to, mi smo spremni da razmotrimo mogućnost saradnje u tom sektoru“, odgovorio je Čavušoglu na pitanje novinara Sputnjika za mogućnost saradnje sa Rusijom u sektoru odbrane.

Čavušoglu je i pre nedelju dana u intervjuu agenciji Anadolija izjavio da će Turska i Rusija razmotriti uspostavljanje zajedničkog vojnog, obaveštajnog i diplomatskog mehanizma i dodao da odnosi sa NATO-om nisu zadovoljavajući u toj meri u kojoj bi on želeo.

„Turska je do sada želela da sarađuje sa članicama NATO. ALi rezultati koje smo imali nas nisu zadovoljavali. Zato je normalno da potražimo druge opcije. Ali mi ne smatramo da je to potez protiv NATO“, rekao je Čavušoglu, podseća RT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.