U trendu

Turska: Rezolucija Bundestaga je istorijska greška

Turska je kritikovala Parlament Nemačke zbog današnjeg usvajanja rezolucije kojom se masakr Otomanskog carstva nad Jermenima u Prvom svetskom ratu priznaje za genocid, i ocenila da je to „istorijska greška“.

„Istorijska je greška Nemačke što je priznala nešto na bazi neosnovanih optužbi“, izjavio je portparol turske vlade Numan Kurtulumus na Tviteru i podvukao da Ankara ne priznaje tu rezoluciju „koja je ništavna“.

Bundestag je danas aklamacijom izglasao rezoluciju „Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. godine“, koju su predložile vladajuća konzervativno-socijaldemokratska koalicija i opoziciona Stranka zelenih.

Novi premijer Turske, Binali Jildirim izjavio je nekoliko sati pre glasanja u Bundestagu da odluka o rezoluciji predstavlja „test prijateljstva“ Turske i Nemačke.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i neposredno posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već tvrdi da su to bile samo žrtve gradjanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, da je broj žrtava preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.

Turska navodi da je tada poginulo izmedju 250.000 i 500.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.