U trendu

„Turska se udaljava od Evrope“

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odbacio je danas pretnje Turske da će se oglušiti o obećanja o zaustavljanju priliva ilegalnih migranata u Evropu ukoliko EU ne omogući Turcima bezvizna putovanja u države članice Unije, javlja Rojters.

„Imun sam na pretnje turskih lidera. Ako Turska ne ispuni postavljene uslove, neće biti napretka po pitanju viza“, rekao je Junker u danas objavljenom intervjuu belgijskom listu „Soar“, dodavši da, ako sporazum propadne, „Turska će biti kriva za to“,

Junker je, takođe, upozorio da se Turska udaljava od demokratskih vrednosti i bližih veza sa Evropom.

„Sa žalošću primećujem da se Turska udaljava od Evrope, a ne Evropa od Turske“, zaključio je predsednik Evropske komisije.

Turska je u martu postigla sa EU sporazum kojim se saglasila da zaustavi prelazak ilegalnih migranata u Grčku u zamenu za finansijsku pomoć za migrante o kojima se turske vlasti brinu, obećanje o ukidanju viza turskim građanima za putovanja u veći deo EU i ubrzane pregovore o članstvu u EU, podseća britanska agencija.

Međutim, došlo je do zastoja kad je reč o planu da se Turcima omogući bezvizni pristup Evropi, pri čemu Brisel najpre traži od Turske da izmeni svoje antiterorističke zakone, koje smatra preširokim.

Evropski lideri kritikuju Tursku i zbog jučerašnjeg pritvaranja lidera glavne turske prokurdske opozicione partije.

Iako Junker nije direktno komentarisao ta hapšenja, on je reakciju vlade na neuspeli pokušaj puča u Turskoj, koji je izveden 15. jula, nazvao „preteranom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.