najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

“Turska se udaljava od Evrope”

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odbacio je danas pretnje Turske da će se oglušiti o obećanja o zaustavljanju priliva ilegalnih migranata u Evropu ukoliko EU ne omogući Turcima bezvizna putovanja u države članice Unije, javlja Rojters.

“Imun sam na pretnje turskih lidera. Ako Turska ne ispuni postavljene uslove, neće biti napretka po pitanju viza”, rekao je Junker u danas objavljenom intervjuu belgijskom listu “Soar”, dodavši da, ako sporazum propadne, “Turska će biti kriva za to”,

Junker je, takođe, upozorio da se Turska udaljava od demokratskih vrednosti i bližih veza sa Evropom.

“Sa žalošću primećujem da se Turska udaljava od Evrope, a ne Evropa od Turske”, zaključio je predsednik Evropske komisije.

Turska je u martu postigla sa EU sporazum kojim se saglasila da zaustavi prelazak ilegalnih migranata u Grčku u zamenu za finansijsku pomoć za migrante o kojima se turske vlasti brinu, obećanje o ukidanju viza turskim građanima za putovanja u veći deo EU i ubrzane pregovore o članstvu u EU, podseća britanska agencija.

Međutim, došlo je do zastoja kad je reč o planu da se Turcima omogući bezvizni pristup Evropi, pri čemu Brisel najpre traži od Turske da izmeni svoje antiterorističke zakone, koje smatra preširokim.

Evropski lideri kritikuju Tursku i zbog jučerašnjeg pritvaranja lidera glavne turske prokurdske opozicione partije.

Iako Junker nije direktno komentarisao ta hapšenja, on je reakciju vlade na neuspeli pokušaj puča u Turskoj, koji je izveden 15. jula, nazvao “preteranom”.

(Tanjug)

1 komentar
  1. petar

    Turska je drzava Azije i NE moze da ima privilegije clanstva dzava koja pripadaju Evropi. Sto se tice izbeglica i migranata oni neka idu u susedne drzave jer nisu gradili Evropu i nemaju pravo da je naseljavaju i da uzimaju iz fondova koji su drugi uplacivali. Cisti racuni su ljudsko pravo broj 1!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike