U trendu

Turska spremna da „spusti loptu“ sa Bundestagom oko Jermena

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu signalizirao je danas da je Ankara spremna da prevaziđe spor zbog rezolucije Bundestaga kojom se masakar nad Jermenima u vreme Otomanskog carstva priznaje kao genocid ali je istakao da se Berlin prema Turskoj ne može ponašati kao prema „zemlji drugog reda“.

Turska je zbog pomenute rezolucije usvojene u junu zabranila nemačkim poslanicima da posete svoje trupe u Indžirliku odakle se snage NATO bore protiv džihadista u Siriji i Iraku.

Nemačka je prošle nedelje ukazala da je rezolucija politički stav i da nije pravno obavezujuća izrazivši nadu da će poslanici moći da posete Indžirlik u oktobru.

Na pitanje kakav će biti odgovor Turske, Čavušoglu je rekao nemačkom dnevniku Velt, da će, ukoliko Nemačka nastavi da se ponaša kao sada oni to „razmotriti.“

„Međutim, ako Nemačka pokuša da loše postupa prema Turskoj, to se neće dogoditi,“ rekao je on, prema nemačkom listu, naglasivši da „Turska nije zemlja drugog reda“, prenosi AFP.

Turska je nezadovoljna zbog kritika Nemačke na račun načina na koji Ankara postupa prema novinarima koji kritikuju vlast, kurdskoj manjini i onima za koje sumnja da su učestovali u neuspelom puču.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na samitu G20 u Kini tokom vikenda nakon čega je rekla da se nada napretku po pitanju Indžirlika.

Nemačka želi da investira 58 miliona evra u mobilne kasarne i druge objekte za svojih 200 vojnika u Indžirliku, rekla je juče nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.