U trendu

Turska Trampu povodom Kurda:Teroristi ne mogu biti partner

ISTANBUL – Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će SAD ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde tokom američkog povlačenja iz Sirije, na šta je zvanična Ankara uzvratila da „teroristi sirijskog ogranka PKK“ ne mogu da budu partneri SAD.

„Fatalna je greška izjednačiti sirijske Kurde i PKK, koja je na američkoj listi terorista, i njen sirijski ogranak PYD/YPG“, napisao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin na Tviteru, prenosi Rojters.

„Teroristi ne mogu da budu vaši partneri i saveznici. Turska očekuje da SAD poštuju naše strateško partnerstvo i ne želi da ono bude pomračeno terorističkom propagandom“, naveo je Kalin.

Odnosi između Turske i SAD su zategnuti zbog toga što Vašington podržava kurdsku miliciju u Siriji koju Ankara smatra produženim ogrankom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Kurdi su američki saveznik u borbi protiv Islamske države i kontrolišu severne delove Sirije. Erdogan je najavio da će se nakon povlačenja američkih snaga iz regiona obračunati sa kurdskom milicijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar