Turska uhapsila 45 stranih regruta Islamske države

Turske bezbednosne snage uhapsile su tokom poslednja tri dana u jugoistočnom gradu Gazijantepu 45 stranaca koji su krenuli da se pridruže redovima Islamske države u Siriji, prenela je danas agencija Dogan.

Ova hapšenja, ukoliko se zvanično potvrde, znak su jačanja delovanja turskih vlasti protiv Islamse države posle velike akcije u kojoj je 21 osumnjičeni pripadnik te ekstremističke grupe uhapšen u petak u četiri turska grada, uključujući i Istanbul.

Regruti Islamske države dolaze u Gazijantep autobusom kad stignu u Tursku, a odatle ilegalno prelaze obližnju granicu sa Sirijom.

Prema navodima agencije Dogan 25 ljudi uhapšeno je samo tokom današnjeg dana na autobuskoj stanici u Gazijantepu, uglavnom državljani Tadžikistana, većinski muslimanske bivše sovjetske republike.

Isti izvor je naveo da su mnogi doputovali sa ženama i decom.

Turska se smatra glavnim tranzitnim mestom regruta Islamske države, uglavnom iz Evrope, ka Siriji.

Zapadne zemlje stalno zameraju turskoj vladi neutralan stav i nedostatak akcije prema radikalnim organizacijama koje se bore protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada. Turska je uvek demantovala te navode.

Turski mediji već dve nedelje navode da vlada planira vojnu operaciju u Siriji čiji je cilj da se ekstremisti odbiju daleko od turske granice, a istovremeno da se zaustavi napredovanje kurdskih snaga koje se u Siriji bore protiv ekstremista, i koje sada drže veliki deo zone duž tursko-sirijske granice.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je međutim prošle nedelje dao uveravanja da se ne planiraju skore operacije u Siriji. Turska je ojačala svoje bezbednosne mere duž granice sa Sirijom duge 900 kilometara.

Akcije protiv ekstremista usledile su posle ovonedeljne posete Ankari delegacije visokih američkih zvaničnika. Dve strane su se saglasile da ojačaju saradnju u borbi protiv Islamske države.

(Beta)

Ostavite komentar