najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Turska: Verenici, bez flertovanja i držanja za ruke!

Bez flertovanja i držanja za ruke! – upozoravaju turski verski zvaničnici u poruci budućim supružnicima.

„Vereni parovi bi trebalo da se suzdržavaju od razmene nežnosti, flertovanja, držanja za ruke i svakok drugog vida ponašanja koji je suprotan islamu“, saopštio je danas Dijanet, turska agencija za verska pitanja, prenosi AFP.

Na pitanje da li je „prikladno za one koji će se uskoro venčati da se viđaju?“, Dijanet je na svom vebsajtu odgovorila da „nema ničeg lošeg da se verenici viđaju sve dok poštuju pravila privatnosti“.

Agencija, koja definiše granice pristojnog ponašanja za parove koji se spremaju da ozvaniče svoju vezu, smatra da „verenici moraju da se suzdrže od flertovanja, zajedničkog života, druženja nasamo koje bi moglo da bude povod ogovaranjima, držanja za ruke i svakog drugog ponašanja koje je u suprotnosti sa islamom“.

I premda mnogi Turci u Instanbulu, Ankari i gradovima duž Egejskog mora prihvataju evropski način života, veći deo zemlje je verski konzervativan i vezan za tradicionalne islamske vrednosti.

Turska agencija za verska pitanja Dijanet osnovana je 1924. godine sa zadatkom da nadgleda sprovođenje religije u modernoj sekularnoj Turskoj Republici nakon ukidanja islamskog kalifata i raspada Osmanlijskog carstva.

Agencija je ustavom zadužena da javnost upozna sa religijskim vrednostima.

Dijanet često objavljuje saopštenja u kojima deli savete o moralnom ponašanju, koji u zvanično sekularnoj državi nemaju zakonsku težinu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike