U trendu

Turska vojska zauzima ključne puteve u Siriji (VIDEO)

Turska zvanična novinska agencija kaže da su sirijske opozicione snage koje podržava Turska, zaposle strateški važan put na severoistoku Sirije, dok turska vojna ofanziva na kurdske borce ulazi četvrti dan.

Agencija Anadolu je saopštila da su sirijske opozicione snage koje Turska podržava, zaposle put koji povezuje gradove Manbij i Kamišli.

Turske trupe su presekle put koji povezuje severoistočni grad Hasake sa Alepom, najvećim sirijskim gradom i nekada komercijalnim centrom, navodi opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Prodor turskih trupa u severnu Siriju počeo je pošto je američki predsednik Donald Tramp otvorio put turskoj invaziji iz vazduha i sa zemlje, povukavši američke snage iz tog područja i rekao da želi da prestane da se meša u „beskrajne ratove“. Trampova odluka izazvala je kritiku obeju stranaka u Vašingtonu da ugrožava regionalnu stabilnost i rizikuje živote sirijskih Kurda kao saveznika SAD koji su srušili Islamsku državu Siriji.

Kurdske Sirijske demokratske snage bile su glavna saveznica SAD u borbi protiv Islamske države i izgubile su 11.000 boraca u skoro petogodišnjoj borbi protiv ekstremista.

Od srede, turske trupe i borci sirijske opozicije koje Ankara podržava, napredovali su pod okriljem napada iz vazduha i artiljerijskog gadjanja, stigavši na put Manbij-Kamišli 30 kilometara južno od turske granice.

Turska je saopštila da joj je cilj da potisne snage sirijskih kurdskih Jedinica za zaštitu ili IPG, koje smatra teroristima zbog njihovih veza s višedecenijskom kurdskom pobunom unutar Turske. IPG je glavna komponenta SDF-a.

Sjedinjene Države su broj izbeglica od turske ofanzive procenile na 100.000 od srede, rekavši da su pijace, škole i bolnice zatvorene. Agencije za pomoć su upozorile na humanitarnu krizu, u kojoj je gotovo pola miliona ljudi ugroženo na severoistoku Sirije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da se Turska neće zaustaviti sve dok se sirijske kurdske snage ne povuku na bar 32 kilometra od granice.

Turska vojska ima za cilj da „očisti“ sirijske pogranične gradove od kurdskih boraca, tvrdeći da su oni pretnja njenoj bezbednosti.

Od nasumičnih minobacačkih napadu iz Sirije u Turskoj je poginulo 18 civila.

Opservatorija koja prati građanski rat u Siriji saopštila je da su od srede poginula 74 borca SDF-a pod vodjstvom Kurda, kao i 49 boraca sirijske opozicije koje podržava Turska, i 21 civila na sirijskoj strani.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je „neutralizovano“ 415 kurdskih boraca u Siriji.

Četiri turska vojnika su poginula od početka ofanzive.

Francuski predsednik Emanbuel Makron upozorio je američkog u telefonskom razgovoru da bi vojna akcija Turske na severu Sirije mogla dovesti do ponovnog aktiviranja Islamske države i „ponovio potrebu da se turska ofanziva odmah zaustavi“, piše u danasšnjem saopštenju iz Pariza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar