Turska zaustavila novu grupu migranata na putu za Jedrene

Turska policije zaustavila je danas novu grupu od nekoliko stotina, većinom sirijskih izbeglica, koji su se uputili ka pograničnom gradu Jedrene na severozapadu zemlje preko koga su nameravali da uđu u Grčku, javljaju izveštači agencije Frans pres.

Turske vlasti sprečavaju migrante da se upute ka kopnenim granicama Turske sa Grčkom. Migranti su bili nekoliko dana blokirani na autobuskoj stanici u Istanbulu odakle je njih oko 700 noćas rešilo da krene peške autoputom ka gradu Jedrene, udaljenom oko 250 kilometara.

Oni su prespavali pored autoputa i onda u zoru nastavili da pešače. Neki od njih su uspeli da uđu u autobuse ili privatne automobile, a drugi su nastavili da hodaju zaustavnom takom autoputa usred jutarnje saobraćajne gužve, da bi ih konačno u predgrađu Istanbula zaustavio kordon policije u opremi za suzbijanje demonstracija.

Posle napetih dugih pregovora migranti su prihvatili da se ukrcaju na autobuse koji su ih vratili u Istanbul.

Policija je privela pet osoba za vreme te akcije, prenela je novinska agencija Dogan.

Oko 2,2 miliona Sirijca ušlo je u Tursku od 2011. kada je počeo građanski rat u njihovoj zemlji. Samo jedan manji broj, njih 265.000 živi u kampovima a drugi su se smestili u brojnim turskim gradovima gde većina živi od malih poslića ili prošnje, navodi agencija Frans pres.

Od pre nedelju dana brojni imigranti koji žele da idu u Evropsku uniju krenuli su tamo kopnenim puten preko Jedrena, posle poziva upućenog uglavnom preko društvenih mreža gde im se preporučuje da izbegavaju opasan put do Grčke preko Egejskog mora.

Njih oko 2.000 kampuje oko grada koji se nalazi nekoliko kilometara od granica Grčke i Bugarske ali turske vlasti im ne dozvoljavaju da se približe granici. Jedan deo je napustio to mesto u nedelju posle više dana napetog suočavanja sa turskim snagama bezbednosti.

„Spremni smo da pošaljemo ljude u zemlje koje im otvaraju vrata ali nažalost nijedna zemlja nije dala pozitivan odgovor“, rekao je u subotu turski premijer Ahmet Davutoglu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike